Svar: Søvn - vågner mellem kl. 4 og 5
Kære Ellens mor
Tak for dit brev og fine beskrivelse:)
Der er ingen tvivl om, at der naturligt er en sammenhæng mellem hvad tid dagen starter og hvorvidt Ellen har behov for 2 eller 3 lure i løbet af dagen. Og lige nu, hvor hun samtidig er rigtig godt igang med at udvikle sig både motorisk og mentalt, begynder at kravle, er i separationsfasen osv. så vil hun naturligt kunne være ekstra træt og have brug for at sove mere om dagen - og så vil nattesøvnen bliver kortere. Det er derfor altid en balance at finde ud af, hvor meget man skal gå ind og hjælpe hende til rytme nu i forhold til hvad tiden måske vil løse mere eller mindre af sig selv…
Når det er sagt, så er der og noget fornuftigt i at arbejde på at hun kan sove til længere end kl 05, det kan jeg godt forstå. Og det vil være rigtig godt, hvis I kan forsøge at tage udgangspunkt i en dag, hvor hun rent faktisk sover længere. For jo senere hun står op, jo senere vil I kunne putte hende i løbet af dagen og jo større sandsynlighed er der for, at hun vil kunne undvære dagens 3. lur.
I skal forsøge at holde fast i hendes spisetider så hun altid får morgenmad til samme tid hver dag uanset om hun er stået op kl 05 eller 06.30. Hvis I begynder at servere morgenmad kl 05.30, så vil I kunne risikere, at hun begynder at vågne, fordi hun er sulten på det tidspunkt. Derfor er det godt at holde fast i at morgenmad f.eks serveres kl 06.30-07 hver dag uanset stå op tidspunkt og uanset om det er hverdag eller weekend.
Prøv også om I ...
... tidlig morgen kan få hende til at sove videre, hvis I tager hende over i jeres seng, giver hende flaske osv. og på den måde kan lulle hende lidt videre ind i søvnen, så I ikke står for tidligt op. Hvis hun kan se at I ligger og sover, har lukkede øjne og rummet er mørkt og I siger "nat-nat", "sshh-sshh" osv. for at signalere, at det er sovetid, så kan I måske få rykket stå op tidspunktet til lidt senere.
I kan også prøve at lægge et bad ind mellem formiddagslur og middagslur. Badet aktiverer hende rigtig godt både motorisk og mentalt og det vil ofte øge hendes vågenperiode lidt, så hun på den måde bliver puttet senere til middagslur - og igen får sovet lidt senere dagen igennem. Samtidig vil badet, hvis det ligger ca en time før putning ofte give en fysisk ro i kroppen og dermed en bedre søvn - det kan derfor nogle gange resultere i en længere middagslur…
Og så er det også vigtigt at sige, at det nogle gange med den alder jeres datter har, kan være udmærket, at lade hende sove sin 3 lur sidst på eftermiddagen - dette, hvis hun så samtidig kan puttes senere i seng. Lige nu sover hun jo ofte fra kl 19.30 til 05 og hvis I ved at lade hende sove sidst på eftermiddagen kan vente med at putte hende til kl f.eks. 21, så vil hun måske kunne sove fra 21 til 06.30 i stedet - så hele nattesøvnen rykker sig. Det er måske hyggeligere, at I er sammen om aftenen end at I skal stå så tidligt op…
Håber at I kan bruge ovenstående tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)
Rigtig glædelig jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Barnepige
Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.
Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.
Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.