Annonce

Annonce

Svar: Humørsvingninger og vuggestue


2. september 2014

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære frustrerede mor

Tak for dit brev :)

- Og hold nu op, det er præcis som du skriver "hun er altså kun lige blevet 14 måneder"!

Jeg kan slet slet ikke forstå, hvis man i vuggestuen beskriver jeres datter som manipulerende og styrende - jeg bliver oprigtigt ked af at høre, hvis det er sådan, og jeg kan godt forstå, at du som mor bliver ked af dette. Jeg synes ikke, det er i orden.

Hun er 14 måneder gammel og lige nu naturligt igang med at finde ud af at "være i verden". Hun har endnu ikke ret meget verbalt sprog og vil naturligt derfor bruge sit kropssprog, sin gråd og sine lyde, når hun forsøger at kommunikere og fortælle, hvad hun vil og ikke vil. Når noget lykkes for hende - når tingene er som hun gerne vil - så bliver hun naturligt glad. Det er simpelthen noget vrøvl, at hun "griner af dem, fordi hun får sin vilje" - hun griner ikke af dem, hun viser oprigtigt glæde, fordi hun føler sig forstået og mødt.

Hvad ligger der i "vi er begyndt at være mere konsekvente overfor hende" - hvad betyder det helt præcist i hverdagen, når pædagogen siger sådan? Og er det en pædagog, du har talt med eller? Jeg tænker faktisk, at du burde bede om en samtale med lederen af institutionen og høre, hvad det egentlig handler om. Måske er det "bare" meget uheldige formuleringer og det bunder ikke så dybt, som det lyder, men jeg synes, det vil være helt okay, at du beder om at få en samtale, hvor I kan drøfte hvorvidt, de synes, der egentlig er et problem, og hvordan de så håndterer dette i hverdagen.

Når man er 14 måneder gammel, så er man naturligt motorisk meget igang. Hun oplever verden ved at bevæge sig rundt, undersøge, udforske, og det er vigtigt at hun får lov til dette. Der vil naturligvis være ting, som I nogle gange er nødt til at stoppe hende i - det kan være ting hun får fat i, som hun er for lille til at lege med, det kan være at hun klatrer op et sted, hvor hun kan falde ned og som derfor er farligt for hende osv. Og når I stopper hende i dette, så bliver hun naturligt frustreret. Det er en helt naturlig følelse, som hun skal have lov at have. Vi kan alle sammen blive frustrerede, kede af det, sure osv. og det skal være ligeså legalt, som at vi er i hopla og sprudler af glæde.

Børn i denne alder vil ofte være i en slags separations-gentilnærmelses-fase. På den ene side, så vil de rigtig meget selv og prøver på egen hånd og viser naturligt mere og mere egen vilje og på den anden side, så vil de klynge sig lidt ekstra. De viser ekstra behov for nærhed og ...


Annonce

... omsorg, behov for fysisk kontakt. Det er ofte en lidt svær alder, fordi det kan være svært helt at vide, hvad man skal gøre - når I tager hende op, så vil hun ned, og når hun kommer ned, så vil hun op igen. Men det er helt normalt, og det er rigtig vigtigt at møde hende med omsorg og anerkendelse og ikke skælde hende ud eller skubbe hende væk (eller hvad der nu ligger i at være "mere konsekvente" overfor hende).

I denne alder vil mange børn også kunne virke til at gå lidt tilbage i deres udvikling. Fra f.eks. at kunne spise rigtig fint med fingrene og med gaffel og drikke selv af en kop, så virker det pludselig som om at barnet ikke kan spise. Der leges måske lidt mere med maden og pludselig vil hun ikke spise selv, men vil mades - igen helt naturligt og det hænger sammen med hendes alder og den store udvikling hun går igennem. Og så handler det også om, at hun naturligt bliver rigtig træt - der er så mange oplevelser hele dagen igennem, at hun næsten ikke kan overskue det, og når de sker, ja så påvirkes humøret naturligt også.

Men alt dette burde de jo være opmærksomme på i institutionen og derfor tackle som noget helt naturligt - og det skulle helst være sådan, at de giver jer forældre ro, så I kan være trygge ved at hun er der og at de tager sig omsorgsfuldt af jeres datter...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Hun må gerne stadig sove to lure dagligt, og det vil være rigtig godt, hvis de i vuggestuen vil hjælpe hende med at få både en formiddagslur og en middagslur. Det vil godt kunne hjælpe lidt på overskuddet og dermed humøret. Derudover så vil det også ofte hjælpe på humøret med mange små og hyppige måltider - det er en god idé at sikre, at hun får sine små mellemmåltider, når hun er i vuggestuen, og at de er opmærksomme på dette - jo mere stabilt blodsukker, jo bedre humør. Og måske er hun en pige, der ikke tåler store udsving i forhold til søvn og mad.

Det er meget problematisk, at der sættes prædikater på børnene "hun er godt nok manipulerende", "hun er stædig" osv. Når man sætter den slags etiketter på børn, så begynder flere og flere at opfatte barnet sådan, og det kan meget let ende med, at barnet selv begynder at opfatte sig selv sådan og forsøger at passe ind i den rolle, fordi alle jo mener, at det er sådan. Og det er ikke fair, og det er heller ikke rigtigt! Jeres datter skal have lov til at være den hun er - og der er absolut intet forkert i at være selvstændig og vise egen vilje - og igen, hun er kun 14 måneder gammel:)

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre, knus herfra:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Opbevaring af modermælk

Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.

Holdbarhed for ny udmalket mælk:

3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...

Læs mere i Babylex

Portionsstørrelse børn

Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce