Annonce

Annonce

Svar: Afføring


1. september 2014

Kategori:
Alder:
3 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Stine

Tak for dit brev og velkommen til:)

Det lyder som om, at jeres dreng har fin kontrol over både vandlandning og afføring - han kan godt mærke, når han skal begge dele og kan også sige til. At det har været svært for ham at holde sig med afføringen skyldes sandsynligvis, at han har fået lidt for meget movicol, så afføringen er blevet for blød, og derfor er der sket uheld…

Det er jo hvad der kan ske, og det er rigtig fint, at I ikke har gjort et stort nummer ud af det. Det lyder også rigtigt at stoppe med movicol igen og afføringen ser nu normal og formet ud - udfordringen hos jer er, at jeres dreng er blevet lidt utryg ved det at skulle lave afføring og derfor holder sig. Hans mavesmerter i weekenden skyldes sandsynligvis, at afføringen har været på vej, og at han har holdt igen, med det resultat, at han så har lavet i bleen om natten, hvilket jo har gjort ham rigtigt ked af det og igen påvirket i den retning, at det med afføring er han ikke tryg ved…

hmm… jeg tænker at I første omgang, vil jeg ikke give ham ble på igen. Derimod tænker jeg, at I skal prøve at lægge mærke til, hvornår han klager over ondt i maven og virker til måske at skulle have afføring. Hjælp ham på toilettet og prøv om I kan forklare ham, at det er fordi afføringen skal ud, og at I vil hjælpe ham. Sæt jer foran ham og hold om ham, hjælp ham med at vugge lidt frem og tilbage, så afføringen hjælpes på vej og forklar ham at han skal presse "prutte", så det kommer ud. Det lyder lidt for mig som ...


Annonce

... om, at han skal betrygges og guides og lige over den hurdle det er for ham lige nu, og hvis I kan hjælpe ham med dette ved at være der igennem hele processen, så vil han efterfølgende være "sej" og få masser af ros over hvor godt han har klaret det. Det lyder som om, at det er det sidste lille skub og en oplevelse af at han igen kan finde ud af det, som skal til hos jer.

Går han helt i baglås, så er I nødt til at give ham ble på igen, og han kan have brug for en pause i en periode, indtil I fornemmer at maven begynder at fungere normalt igen. Det er synd, hvis han går og laver i bukserne. Når der så er ro på, så kan I indføre et belønningssystem, så han hver gang han har afføring på toilettet får en stjerne, et klistermærke eller lignende på et stykke papir og når han har samlet f.eks. 10 stjerner, så udløser det noget han rigtig gerne vil… Mindre pædagogisk kan man også bruge en lille chokoladeknap eller vingummibamse, hver gang det lykkes… Igen for at få ham over den sidste lille hurdle, som det er for ham lige nu:) Det betyder dog også, at I ikke skal give ham chokoladeknapper for at tisse på toilettet, som I har gjort indtil nu - belønningen er når det lykkes at lave afføring på toilettet…


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Det er meget vigtigt, at I fortsat ikke presser ham, men giver ham en fornemmelse af at I samarbejder om det, og at I rigtig gerne vil hjælpe ham - de krav I stiller skal således passe til det, I fornemmer, han kan klare:)

Håber I kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.

Hurtig pottetræning

Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnepige

Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.

Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.

Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....

Læs mere i Babylex

Flaskegivning

Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.

Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce