Svar: Salt i diverse købemad, smøreost, rugbrød osv
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er korrekt, at der vil være salt i det brød, pålæg osv. du køber i butikkerne og at man derfor altid skal overveje, hvad vi giver vores børn og i hvor store mængder - samt om vi kan lave visse ting selv.
Det er ikke sådan, at din datter slet ikke må få salt, før hun fylder et år - det må hun gerne, MEN du skal ikke tilsætte salt til hendes mad og du skal overveje, hvor salt den mad du giver hende er. I takt med at hun får mere og mere familiemad, mad der tager udgangspunkt i den mad I forældre spiser, så vil hun naturligt få mere salt den vej igennem - netop på grund af de fødevarer I bruger i madlavningen. En ret der f.eks. indeholder skinke, vil naturligt have et vist indhold af salt, fordi der er salt i den skinke du køber - og du bør så ikke tilsætte yderligere salt til retten. Hvis I voksne har brug for mere salt, så bør I bruge bordsalt.
På samme måde skal du passe på med saltet, når du serverer pølser, fiskefrikadeller eller lignende. Hvis du har muligheden for at købe fiskefars hos en fiskehandler, hvor I bor, så kan du bede fiskehandleren ...
... om at lave en fiskefars med meget lidt salt til jer - og igen kan I voksne salte ekstra ved bordet, hvis I har brug for det.
I de fleste opskrifter på hjemmebagt brød skal der tilsættes en lille smule salt. Du må prøve dig frem, om du synes at det kan undværes helt. Der vil ofte være mindre salt i hjemmebagt brød end i købt brød. Når du køber brød i butikkerne, så gå efter Nøglehullet og Fuldkornsmærket - her gælder blandt andet at saltindholdet ikke må overstige ½ gram pr. 100 gram.
Generelt er det en god idé at I ikke tilsætter salt til maden, men i stedet bruger andre krydderier som løg, eller forskellige tørrede krydderier, der kan give smag til maden.
Så I skal stadig tænke på saltindholdet, det er vigtigt at jeres datter ikke får for meget salt og dette gælder især i det første år :)
Generelt har vi tendens til at spise for meget salt, så at få skruet saltmængden lidt ned nu, for at I kan spise det samme, kan give en god vane for hele familien fremover:) I min bog om børn og mad, kan du læse meget mere om salt og salt i maden til børn.
Fortsat god appetit! Og fortsat god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
5. august 2025 | Kost og ernæring | 4 år, 8 mdr.
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget hjælp ang. vores datter E på 4,5...
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
Viden om børn:
Hormonbehandling
Hormonbehandling i forbindelse med fertilitet bliver brugt til at stimulere æggestokkene til at udvikle og modne flere ægblærer (follikler). Ved en almindelig cyklus udvikles normalt én ægblære, og ved hormonstimulation tilstræber man, at der modnes mindst 4 æg. I nogle tilfælde kan der udtages mellem 8-12 æg.
Der findes forskellige typer af hormonbehandling, og hvilken type der vælges afhænger af den enkelte kvinde, årsagerne til barnløshed, og evt. tidligere...
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!
Glæder mig til at læse din bog.
Mange varme hilsner fra
Sophus og mor