Annonce

Annonce

Svar: Vred og bidende baby


11. april 2014

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev - dejligt at høre, at I har fået afføringsmiddel til storesøster og at der er lagt en plan for tiden frem :)

Selvom jeres piger har samme mor og far, så kan de sagtens have vidt forskellige temperament og udvikle sig forskelligt - og det er på en gang enormt berigende at få lov til at opleve disse forskelle og nogle gange også frustrerende, for det som virkede hos storesøster, virker bare slet ikke her, eller lillesøster gør noget helt andet end du før har oplevet og hvad betyder nu det…:)

Det lyder ganske rigtigt som om at der sker rigtig meget med jeres lillesøster lige nu, Der ligger netop et udviklingsspring her, hvor hun udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt. Denne periode er kendetegnet ved at hun bliver mere pylret, hun kan virke lidt mere småklynkende end du tidligere har oplevet. Hun vægrer sig måske overfor visse fremmede, vil helst være hos dig, græder måske hvis bedsteforældre eller andre kikker på hende eller prøver at tage hende op, og hun kan stadig også være lidt pylret, selvom hun kommer over på din arm igen.

Hun begynder at kunne bruge sine motoriske færdigheder mere bevidst. Fra blot at kunne gribe omkring sit legetøj, så begynder hun nu at se på legetøjet, række ud efter det, gribe det, ryste det og putte det i munden. Og det er helt naturligt at hun, som du beskriver, kan lyde vred og irriteret på sit legetøj. Hun vil naturligt bide i det, tygge på det. Det er fordi hun stille og roligt begynder at bruge sin mund mere og mere bevidst. Hun begynder nu at bruge flere og flere lyde, pludrer også mere og mere bevidst, øver sig med sin tunge, pludrer mere og mere i dialog, har flere og flere verbale lyde i sit repertoire - og herunder altså også "knurrende" og "vrede" lyde.

Motorisk begynder ...


Annonce

... hun også at vende sig fra ryg til mave eller omvendt, og hun begynder måske stille og roligt at krybe hen over gulvet. Ofte til stor frustration, fordi hun måske får skubbet sig baglæns og væk fra legetøjet, som hun har fået øje på. Hun kan også blive ked af det, hvis hun får sig rullet om på siden eller maven og ikke kan komme tilbage igen og du kan sandsynligvis bruge en del tid i løbet af dagen med at hjælpe hende med at trille frem og og tilbage.

Hendes opmærksomhed på hænderne er stor nu og du kan godt begynde at synge fagtesange, f.eks. lille Peter edderkop, hvor du med dine hænder viser, hvordan han kravler og regnen falder osv. Hun vil nyde at lytte til din sang imens hun ser på dine hænder og hun vil stille og roligt forsøge at bruge sine fingre, som hun ser at du gør.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det lyder rigtig fint at hun nu begynder at søge brystet ekstra. Det er helt normalt og det er vigtigt at du lægger hende til og hjælper hende med at tage ekstra fra. Det er netop når hun dier hyppigt at din mælkeproduktion sættes lidt op og i første omgang er det netop en god idé at tilbyde hende ekstra mælk og øge mælkemængden lidt - og hvis det så ikke er nok, så kan du begynde med lidt skemad. Så lige nu altså fint at øge hendes mælkeindtag i løbet af dagen og som du skriver gerne amme hende fra begge bryster. Og så kan det, som din sundhedsplejerske har sagt, måske være nødvendigt at starte med skemad lidt før hun bliver 6 måneder, det må tiden vise:)

Jeg vil anbefale dig min bog "Helens bog om dit barns udvikling". I den beskriver jeg hvordan børn udvikler sig uge for uge, måned for måned og tilsidst hver tredje måned fra 0-3 år. Hvad der sker, hvordan barnet oplever verden og hvordan vi kan hjælpe dem og møde dem :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex

Mødregruppe

De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.

Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.

Det kan være en stor glæde at mødes med andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce