Brev:
Panik ved badetid
Kære Helen
Jeg har en dreng på 1,5 år, som er panikslagen, når han skal bades. Det er ikke bare den sædvanlige jeg-vil-ikke-have-vasket-hår-modstand, men regulær panik og angst, og jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal stille op. I øjeblikket kommer han af samme årsag ikke i bad mere end en gang om ugen og resten af tiden klarer vi ham med etagevask. Og den ene gang om ugen er bestemt hård nok for os alle.
For når badekarret fyldes, er han interesseret, lige indtil det går op for ham, at han skal op i det. Efter længere tids lokken og list kommer han som regel op, men der skal være fuldstændig ro, når han sidder der. Stikker far eller storebror hovedet ind, eller finder jeg på at række ud efter noget uden for hans synsvidde, står han op og er på vej ud ad badet med det samme. Og kan ikke overtales til ...
... at komme tilbage.
Brusebad kan slet ikke komme på tale.
Og konsekvensen af vores situation er, at det nærmest føles som overgreb, når håret skal vaskes. Han er en flitsbue og hægter sig krampagtigt fast til os, gemmer hovedet og skriger.
Har du nogle forslag til, hvad vi kan gøre?
Han vil gerne have vasket hænder og mund. Faktisk rigtig gerne. Han kan ikke have skidt på hænderne, fx mad når han spiser. Ligesom han heller ikke vil have jord på sine støvler eller bukser. Og når han har leget, skal der ryddes op med det samme, inden en ny leg kan begynde. Han er nærmest lidt OCD-agtig med det.
Han vil også gerne stå ved køkkenvasken og lege med vand fra vandhanen, så det er ikke, fordi han er bange for al vand.
Har du nogle tanker, jeg kan få nytte af?
Mange hilsner
- og god jul
AH
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.
Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...
9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...
Viden om børn:
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Proprioceptive sans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.