Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til den afføring


21. oktober 2013

Kategori:
Alder:
3 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære forældre

Tak for jeres brev - og jeg håber at I har fået lidt gang i maven, når jeg nu svarer jer i dag :)

Det lyder som en rigtig god idé, at gribe situationen, hvor hun faktisk laver lidt i toilettet og derefter selv erklærer, at så kan bleerne blive givet til hendes fætter. Så er hun jo tydeligt motiveret og jeg synes det er helt okay, at du derfor har fjernet bleerne. Men hun mangler den sidste hurdle - det lyder som en mental barriere, at hun har rigtig svært ved at slippe sin afføring. Og jo mere hun holder sig, jo sværere bliver det naturligt for hende.

Det er en rigtig god idé at give hende nogle fødevarer som sætter lidt gang i maven og du kan også overveje at give hende lidt laktulose i en periode. Hun skal naturligvis ikke have tynd mave, men det er vigtigt at afføringen ikke er hård og svær at komme af med. Hvis den er det, så vil hun opleve det meget ubehageligt at presse, hun vil synes at det gør ondt - hvilket det faktisk også kan gøre. Hun kan også risikere at få en lille rift ved endetarmen og det vil svie og være ekstra ubehageligt og igen gøre, at hun så holder sig endnu mere - det er en rigtig dum cirkel at komme ind i. Derfor er det vigtigt at holde maven igang og at afføringen er let at komme af med. Jo flere små succesoplevelser hun får, hvor hun ...


Annonce

... oplever, at hun rent faktisk kan komme af med afføringen og at det ikke er slemt, jo bedre er det.

Det er rigtig godt at du går med hende på toilettet og du må gerne sætte dig foran hende, holde om hende, lad hendes ben støtte på dine lår, guide hene i at presse samtidig med at hun f.eks. vipper lidt frem og tilbage, berolige og betrygge, så hun hjælpes til at komme over den sidste hurdle. "Jeg ved godt at det er svært, men jeg hjælper dig skat".


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Og nogle gange kan det faktisk også i denne situation være en idé med et belønningssystem. Det kan være klistermærker, stjerner eller lignende hun får, når hun har afføring på toilettet og når der f.eks. er samlet 10 stjerner så udløser det noget hun rigtig gerne vil. Nogle gange kan det også hjælpe at give en lille chokoladeknap eller vingummibamse, fordi det er noget hun normalt ikke får, men synes er super skønt, og det kan være så motiverende, at hun så tør presse. På sigt skal hun naturligvis ikke blive ved med "belønning" - lige nu er det kun for at få hende over den sidste hurdle, den sidste barriere.

Hun vil rigtig gerne, giver direkte udtryk for dette "jeg vil gerne, men jeg kan ikke" og jeg synes det lyder helt fint, at I derfor gør hvad I kan for at det kan lykkes.

Rigtig meget held og lykke og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.

Hurtig pottetræning

Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annonce