Svar: Søvn og flaske om natten
Kære Konni
Tak for dit brev :)
Jeg ved godt at der indgår mange måltider i mine dagsplaner - det der er vigtigt er ikke mængden, men at din datter tilbydes lidt og tit og så må du tro på, at hun naturligt spiser det hun har behov for. Hvis hun ikke spiser så meget til det ene måltid, så spiser hun forhåbentlig lidt mere til det næste :)
Det kan være en god idé med godnatgrød eller måske bare en banan. Det giver en mæthed og vil naturligt gøre at hendes indtag af mælk om natten bedre kan nedsættes - for det er netop det I stille og roligt skal igang med. Det gør ikke noget at hun lige nu stadig har brug for sine to flasker aften og sen aften. Det er helt okay, men stille og roligt skal hun skæres ned til kun at få en flaske og tilsidst skal hun så drikke lidt mælk af kop i stedet, for så endelig helt at kunne undvære.
Det er altså små skridt af gangen og ikke et spørgsmål om at du fra den ene dag til den anden fjerner en flaske - det vil hun naturligt blive rigtigt ked af. Og små skridt er at du skærer langsomt ned i mængden af mælk. I første omgang i flasken sen aften, så hun i stedet for at få f.eks. 200 ml får 180, så 160, 140, 120 ml osv. indtil hun begynder helt at kunne undvære.
Når du putter hende om aftenen, så er det ud over grød eller ...
... banan, som gives i køkkenet inden putning, en rigtig god idé at introducere en putteklud, sovebamse, slaskedukke eller lignende nu. De fleste børn vil netop i 12-18 måneders alderen begynde bevidst at tage en sådan substitut til sig og det vil være rigtig dejligt at hun får noget nyt, som kan give hende tryghed og nærhed og som hun kan putte sig med, - og som naturligt tager over og erstatter flasken på sigt.
Det vil også være en rigtig god idé at introducere en godnathistorie nu, læse højt, vise hende lidt billeder, tale lidt om dagen osv. Og det kan f.eks. være fint at have et ritual, hvor hun sidder på skødet, får sin flaske, putter med sin klud, bamse og imens læser du så for hende. Stille og roligt over i egen seng, læser videre, putter stadig med klud og bamse, du synger måske en godnatsang og hun falder i søvn. Dette ritual bibeholdes så imens mængden af mælk i flasken igen skrues ned og til sidst tilbydes hun så mælk af kop - ritualet er det samme hele tiden, hun får blot mælk af kop i stedet for flaske - og stille og roligt får hun så vand af kop i stedet, fordi det er bedre for tænderne. Men altså - små skridt af gangen og ikke fjerne trygheden og roen uden at sætte noget andet i stedet :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
Rød numse
De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.
For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.
Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...
Tandbørstning
For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.
Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.
Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.
Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.