Annonce

Annonce

Svar: Vågner ofte og sover korte lure


4. juli 2013

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mia

Tak for dit brev og velkommen til :)

Din dreng er 8 måneder nu og det betyder at der sker rigtig meget med ham både motorisk og mentalt - selvom han er født i uge 38 og motorisk har haft brug for lidt mere tid, så sker der stadig meget med ham og det påvirker naturligt hans søvn både dag og nat.

Derudover så lyder det som om at I nok forventer lidt for meget af hans nattesøvn - det er naturligvis rigtig dejligt, hvis han kan sove fra kl 20 til 07 om natten uden mælk, men det giver problemer i forhold til hans indtag om dagen og jeg vil anbefale at I giver ham en flaske sen aften, før I selv går i seng. Det er helt naturligt, at han skal have en flaske f.eks. kl 23 - måske vågner han selv, smågræder og klynker på dette tidspunkt og så vil det være relevant at tilbyde ham flasken der. Og selvom han ikke vågner lidt op, så vil det stadig være rigtig godt at give ham flaske sen aften. Han vil højst sandsynligt kunne spise den mere eller mindre i søvne og det kan give jer en roligere nat derefter.

Samtidig skal hans indtag af mad om dagen øges. Han skal have mere rigtig mad og flere måltider dagen igennem. Maden han spiser, tidspunkter han får mad og mælk på, hvornår han er vågne og aktiv, puttes osv. - det har alt samme betydning for hans søvn om dagen og hvordan han sover om natten. Og her kan der godt ske lidt ændringer hos jer, som vil kunne hjælpe jer lidt videre.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider ser således ud:

Morgen 7-7.30: Havregrød, lavet med mælk, vand og fedtstof, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden at gumle på selv og frugtmos på en ske. Det kan være hjemmelavet frugtmos eller frugtmos fra glas. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden flaske

Frokost 11: ...


Annonce

... Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbælker i hånden at gumle på selv. Mosen kan være hjemmelavet eller det kan være mos fra glas eller frost. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 15-15.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En lille portion tykmælk med revne æbler, frugtmos eller lignende. Vand af kop.

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk - udgangspunktet er mere og mere familiemad og almindelige børnevenlige retter, det kan være forskellige risretter, pasta med kødsovs, boller i karry, laks fra ovnen, frikadeller (kød eller fiskedeller), kartoffelmos med millionbøf osv. Mad der smager af noget. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Tilbydes en godnatgrød - det kan være lidt flerkornsgrød, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Flaske og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor dagen så starter med grød.

Som du kan se, så indgår der i min dagsplan flere måltider dagen igennem. Det er ikke store mængder mad jeres dreng behøver at spise hver gang, men de hyppige måltider er vigtige. Derudover får han 3 flasker i døgnet - inden middagslur, aften og sen aften. Disse flasker sikrer hans behov for mælk/væske og ligger netop her, for at give plads til mere rigtig mad i løbet af dagen og samtidig også sikre bedre søvn og sammenhængende nattesøvn. Mit bud til jer er altså at ændre lidt på dagens indtag af mad og dermed dagsrytme.

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej og vil også anbefale dig meget at købe min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du dagsplaner, opskrifter osv. og guides igennem måned for måned til han er 18 måneder gammel.

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flyverdragter til børn

Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.

Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...

Læs mere i Babylex

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dine svar. Hvor er du bare dygtig. Tak for dine gode råd. Alle mine spekulationer er nu væk.. Vil prøve de ting du siger. Tak :)

Kærlig hilsen
Katrina, mor til dreng på 9 måneder


Annonce