Brev:
Motivere til at prøve nyt
Hej Igen Helen.
Tusind tak for dine svar. Det satte nogle tanker i gang, bl.a. da du skrev, at det var vores behov at J på knap 3 år bliver klippet og bestemt ikke hans behov. Så jeg forsøger at leve med at han kommer i børnehave med morgenhår (jeg forsøger at rede og gøre vådt, men det hjælper ikke meget) Men meget af problematikken handler også om, at han ikke kan lide at vi rører ved hans hår, heller ikke når der bare er at ae/nusse..
Mht. spisning, så går det lidt bedre. – Ikke med at spise mere, men med at han ikke går rundt med maden, og så øver vi at han selv skal gå ud med tallerkenen, når han er færdig, netop så han ved, at måltidet er slut og hvis han skal have mere, så er det nu. Intet at dette virker dog de dage han er sprunget over middagsluren. Det er altså en svær tid, for han kan ikke helt undvære luren, men er heller ikke altid træt nok til at falde i søvn til middag.
Men dette brev handler om storebror K på 5½ år. Han er en sensitiv dreng, som vi nok har stillet for få krav til og været ”curlingforældre” for, fordi han er så sårbar. Dette gik op for mig for nogle år siden, og vi har siden forsøgt at motivere ham til selv at gøre ting, til at rykke og kunne udfordres. Men udfordringer og krav er bare det værste han ved. Han vil helst gøre alting på samme måde hver gang (eller at mor skal gøre det). Jeg ved ikke hvordan jeg skal forklare ham/hjælpe ham med, at nogle ting kunne være hensigtsmæssigt at ændre. F.eks. spilder han stort set hver dag, når han spiser morgenmad, men vil ikke høre på at man kunne putte mindre ...
... havregryn på skeen, eller holde anderledes på skeen. Han holder som da han startede med at holde på en ske, altså med knyttet hånd og med albuen på bordet.
Han vil heller ikke høre tale om, at han kan hvile hånden/underarmen på bordet, når han tegner. Så det er smaddersvært at tegne indenfor stregerne når bevægelsen kommer helt oppe fra skulderen. Han tegner desuden kun de ting som jeg eller børnehaven har øvet med ham. Dvs. ca. 4 forskellige ting, som altid ser ud på samme måde, og kun et motiv pr. tegning. Han vil heller ikke smage nye ting eller prøve noget som kunne se svært ud. Han vælger f.eks. altid de spil på Ipad’en som jeg egentlig havde tænkt var til lillebror. Han vil ikke selv tage tøj på, hvis det vender vrangen ud, fordi han ikke vil tage det af på en anden måde end han plejer, og der derfor vender forkert når han har taget det af.
Jeg forsøger nogle gange at lave lidt konkurrence mellem drengene, f.eks. om hvem der først kommer ud og få tøj på, fordi jeg ved at K er den hurtigste til lige netop det. Men kommer han ikke først på badeværelset, vælter hans verden, og han kan græde i flere minutter.
I børnehaven vælger han ikke selv noget nyt, men leger det han plejer sammen med de samme drenge. Dernede gør han altid hvad der bliver sagt, så vi har aftalt at de ind imellem skal sige han nu skal han. F.eks. tegne eller klippe. Hvis det da bare var så let hjemme, men det er klart at det er hjemme man afprøver og reagerer.
Hvordan motiverer vi ham bedst til fremskridt?
Tak for en god brevkasse.
Med venlig hilsen
Mor-til-to-drenge
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
8. august 2024 | Opdragelse | 5 år, 7 mdr.
Hej Helen! Det er noget tid siden jeg har skrevet, men vi har en problematik...
Viden om børn:
Zoneterapi
Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.
Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.
Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.