Svar: Ved hvad hun vil og temperament
Kære Sara
Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres datter lige nu. Jeres datter bliver snart 6 måneder og rigtig mange forældre oplever netop denne alder, som en lidt svær periode.
For det første er jeres datter nu mere mobil og mere opmærksom på verden. Hun drejer om sin egen akse, forsøger at få fat i sit legetøj, hun putter det i munden, slår bevidst ud efter tingene der hænger foran hende osv. Hun ligger højt på maven, kommer op i strakt arm, løfter sig og bruger sin styrke. Du fortæller at hun, når hun ligger på maven, er begyndt at gøre tegn til at krybe og det er rigtig flot. Hun får også øje på sine tæer, løfter benene op, tager fat i tæerne og triller derfra til siden og videre om på maven.
I løbet af dagen føles det ofte som om at hun skal underholdes hele tiden. Hun kan kun ligge kort tid af gangen for sig selv og hun bliver let irriteret, når hun f.eks. ikke kan få fat i sit legetøj. Hun får skubbet sig baglæns i stedet for fremad og det er naturligt frustrerende for hende. Mange forældre fortæller at de føler det som om at de gir og gir og det eneste man får igen er gråd og utilfredshed. Sådan er det naturligvis ikke, men følelsen er der nogle gange ...
Og det lyder lidt som den følelse du sidder med lige nu. Du føler at hun kræver dig 24 timer i døgnet - og det gør hun naturligvis osv. og det er naturligt hårdt, men sådan er det at have børn - og der er jo også mange gode ting. Der er også rigtig mange smil og rigtig meget glæde ved den lille størrelse. Det er naturligt svært at se alt det gode, når man samtidig er træt og ikke får sovet godt om natten:)
Og det er så næste udfordring, for rigtig mange forældre føler også denne alder som en "skæringsdato". Nu vil I gerne have parforholdet tilbage, nu er hun snart ½ år og I synes hun er blevet så stor, at det må være på tide, at hun flytter ud af soveværelset og lærer at sove for sig selv ...
Mange kvinder fortæller også at de efter at have nusset og pusset i en uendelighed med deres lille barn, bare trænger til at blive nusset lidt om af deres mand. Igen følelsen af at man gir og gir til det her barn og hun virker bare så sur hele dagen, så når manden kommer hjem, så trænger man virkelig bare til at blive holdt om. Samtidig er man så træt at man ofte ikke orker noget som helst og tit virker næsten afvisende, fordi det hele bare er for meget...
Måske kan du nikke genkendende til det jeg skriver og jeg tænker at det er vigtigt at I ved at I lige nu går igennem en ny fase som familie. En fase, hvor der sker rigtig meget med jeres datter både motorisk og mentalt og som derfor kan være lidt svær og også en fase, hvor I skal prioritere hinanden som par. Det er ikke et spørgsmål om at finde en metode, som kan aktivere hende eller få hende til ...
... at sove - det er et spørgsmål om at prioriterer hinanden og derigennem få det overskud der er nødvendigt for at kunne rumme den store udvikling hun går igennem lige nu:)
Når jeres datter ligger og snakker, brokker sig eller pludrer, så er det fordi hun er rigtig godt igang med at udvikle sit verbale repertoire, hun hviner, ler højt, begynder at pludre i både høje og dybe toner. Nogle gange kan hun skrige så højt at hun forskrækker sig selv, andre gange brummer hun dybt og hæst. Hun begynder også at bruge sine læbe og lave læbelyde som "bbrrr" og lignende. Dette er ikke det samme som at hun er ked af det og I skal pludre igen, I skal tale med hende, så hun hører at I er der og så I pludrer i dialog.
Hun har brug for at I hjælper hende med at blive bevæget og bruge sig selv fysisk. Det vil sige hjælper hende med at trække sig selv op til siddende stilling og derfra op at stå, hjælper hende med at krybe ved at presse skiftevis på venstre og højre fodsål. Hun har brug for at I tumler med hende og stimulerer hende motorisk.
Det er fra maveliggende stilling at hun begynder at krybe og kravle og udvikle sin muskulatur og sin balanceevne til at kunne sidde selv, derfor er det vigtigt at hun ligger på maven flere gange dagligt og det er bedre at være på maven på gulvet end i skråstolen. Omkring 6 måneders alderen vil hun ofte være så stærk i ryg, skuldre og nakke, at hun kan sidde kortvarigt i høj stol - og hun vil elske på den måde at kunne komme mere op og følge med i hvad du laver.
Det er sjovt for hende at få luftture, hvor I svinger hende, danser med hende og lader hende "flyve" gennem luften fra den ene til den anden. Hun kan også trilles på maven hen over en stor gymnatstikbold. Det er sjovt for hende at hoppe på jeres lår og det er skønt at komme ud at se på verden. Enten siddende i en bæresele eller siddende i barnevognen og mærke vinden i ansigtet og blive fyldt af nye synsindtryk.
Nogle gange kan det være en rigtig god idé at gå en lang tur, komme ud at få frisk luft, det giver naturligt også dig mere overskud, at komme lidt ud og væk hjemmefra sammen med lillepigen.
Med hensyn til at græde, så skal børn naturligt ikke græde, men trøstes, når de er kede af det. Og med hensyn til at græde, når de skal sove, så er det vigtigt at børn altid føler sig trygge og forbinder det at sove med noget trygt, dejligt og rart. Det at blive puttet skal være en hyggestund, det skal være noget som barnet stille og roligt lærer at se frem til. Det skal være dejligt at komme i seng :)
Jeg vil anbefale dig og far at læse to af mine bøger "Helens bog om dit barns udvikling" og "Helens bog om gråd og trøst". Faktisk har en del fædre sagt, at de har været utroligt glade for bogen om udvikling:)
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Termin
Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.
Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.
Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.
Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...
Menstruation - efter fødsel
Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.
Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.