Annonce

Annonce

Svar: Stædig, signalstærk eller?


5. februar 2013

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære J

Tak for dit brev :)

Om din dreng er stædig, signalstærk eller andet, skal jeg desværre ikke kunne sige - men i forhold til den alder og den udvikling han lige nu går igennem, så synes jeg det du fortæller lyder helt normalt.

Det er naturligt rigtig svært at starte dagpleje. Det er rigtig svært at skulle knytte sig til en ny person og når man samtidig skal dele hende med ikke kun en men flere andre børn, så må det tage sin tid. Indkøringen har, som det ofte sker, været afbrudt af sygdom, ferie osv. og der er startet et andet nyt barn, som også skal køres ind og det er helt naturligt at der ikke er samme ro og overblik lige nu og det reagerer jeres dreng naturligt på.

Han er stadig så lille at han ikke ved, hvor du er, når du går. Han forstår ikke at du kommer igen og ved ikke hvor du går hen. Når han ikke kan se dig, så føler han sig naturligt forladt og alene og derfor klynger han sig ekstra til dagplejer - hvilket jo er godt, for han skal jo netop knytte sig til hende, bruge hende som substitut for dig.

Han kan heller ikke forholde sig til tid og ved derfor ikke når du går, om du kommer om 5 minutter eller om 5 timer og det gør ham naturligt også ekstra klyngende og tryghedssøgende. Han har det bedst, når han er hjemme, når han kan se dig og det er rigtig godt at I har indrettet jer sådan at han kan være i køkkenet, lege med sine ting osv. i nærheden af dig, når du laver noget praktisk. Fordi det er vigtigt for ham ikke at føle sig alene.

Samtidig så er børn i 13-14 måneders alderen ofte igange med en ekstra separationsfase. Ligesom man ser hos børn i 8-9 måneders alderen, der begynder at kravle, de vægrer sig mod fremmede, græder når man går i køkkenet og lader dem være alene i stuen osv. ja så ser man ofte det samme i 13-14 måneders alderen - ofte sammenhængende med at barnet begynder at gå rundt og på den måde øver sig mere og mere i at bevæge sig rundt i verden på egen hånd. Man kan sige at barnet er ...


Annonce

... i en separations-gentilnærmelses-fase, hvor barnet på den ene side klynger sig, vil op, hiver i buksebenet osv. og når man så tager barnet op, så vil det alligevel ikke op, men vil ned igen. Det kan virke som om at barnet har svært ved at finde ud af hvad det vil og som om at intet rigtigt er godt nok - men det er altså helt normalt for alderen og for udviklingen og det skal ses som et sundhedstegn.

Og jeg tænker derfor at det I oplever i dagplejen og som den tilsynsførende pædagog også har konkluderet er, at jeres dreng er igang med en sund og normal udvikling og den reaktion han har, er forventelig af hans alder.

Det kan godt være at han er en dreng, der har brug for lidt ekstra støtte til at holde fokus f.eks. omkring måltiderne - måske ikke senere, men i hvert fald lige nu og jeg synes det er helt fint, hvis dagplejer kan være så fleksibel, at hun lige nu kan lade børnene spise lidt forskudt, netop for på den måde at tage bedst hensyn til dem alle. Det kan også være at han i en periode kan sidde på skødet af dagplejer, når børnene spiser eller måske kan sidde placeret lige ved siden af hende, så hun er tæt på ham, kan røre lidt ved ham en gang imellem og han på den måde kan mærke at hun er der og derfor er mere rolig ... Her må dagplejer og den pædagogiske konsulent prøve at finde ud af, hvordan hverdagen kan fungere bedst.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Du fortæller at jeres dreng er glad for dagplejer og at I også synes at det er et rart sted og det lyder som om om at det derfor nok skal gå - men som om at tiden også skal have lov til at arbejde lidt for jer og jeres dreng have lidt ekstra tid til at vænne sig til det hele ... Og ja hjemme hos jer selv er muligheden for at give ham ekstra nærhed og hensyn naturligt større end de er i dagplejen, hvor der er flere børn. Sådan er det desværre ...:)

Jeg vil anbefale dig at læse min bog "Helens bog om dit barns udvikling" :)

Håber mine tanker hjælper lidt videre og giver lidt ro med på vejen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce