Annonce

Annonce

Svar: Indkøring dagpleje


10. december 2012

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Ditte

Tak for dit brev :) Det lyder som om at I har fundet et godt sted til jeres datter og det lyder også som om at I har mulighed for at give hende en god indkøring og derefter korte dage i dagpleje - det er rigtig dejligt :)

For nogle børn tager indkøring flere uger og det skal der være plads til og for andre børn går det let og uden større problemer. En god tommelfingerregel er dog at der ikke bør gå mere end 4 uger, før barnet er faldet til og det vil sige fire uger som ikke er afbrudt af sygdom, ferie eller andet, fordi det ofte betyder at man må starte forfra. Hvis indkøringen tager mere end 4 uger og jeres datter fortsat er ked af at blive afleveret og ulykkelig, når I som forældre går, så bør I nok overveje om ikke hun skal være et andet sted, at I skal finde en anden løsning.

Mit forslag til en indkøringsplan ser således ud:

2-3 dage, hvor du er med hele tiden, signalerer ro, taler med de andre børn og voksne og viser jeres datter at her er hyggeligt og dejligt at være.

2-3 dage, hvor I øver at vinke og gå kortvarigt, lader jeres datter prøve at spise alene med de andre, lader hende blive skiftet af dagplejer. Hvor hurtigt I skal gå efter aflevering afhænger helt af, hvordan jeres datter reagerer. Nogle gange vil det være godt at være der lidt tid, og hjælpe hende igang med leg osv. hvorefter du så vinker farvel og går. Andre gange vil det være meget bedre at aflevere hende i favnen på dagplejer og gå med det samme, så det er dagplejer der vinker farvel i vinduet, beroliger og hjælper igang med dagens aktiviteter.

Hvis du bliver hængende for længe i dagplejen, så kan du risikere at hun tolker det som om at der er noget du skal holde øje med, at du ikke er helt tryg ved at aflevere hende og så vil hun ikke kunne finde ro, ved at blive afleveret. I stedet kan det være en god idé at aflevere hende direkte i favnen på dagplejer, fordi du på den måde signalerer "nu går jeg, men dagplejer passer på dig" og ...


Annonce

... signalerer at det har du tillid til og er tryg ved, fordi hun så vil spejle sig i dette og dermed også være mere tryg. Og så siger du farvel og går og dagplejer hjælper hende videre med dagen.

2-3 dage, hvor I træner længere tids fravær, lader jeres datter spise der, leger med de andre børn, blive puttet til lur og taget op af dagplejer, hvorefter du så kommer og henter hende. Det er vigtigt at hun på den måde både oplever at spise, lege og sove der og naturligt bliver glad, når hun så vågner og ser at du kommer igen. Hun er stadig så lille at hun ikke forstår hvor du går og ikke kan forholde sig til tid. Hun forholder sig til de ting der sker, så hun lærer ret hurtigt at du f.eks. kommer, når hun har sovet og imens de spiser frugt. Det vil gøre at hun lettere kan finde ud af at være der, når hun bliver afleveret - og at hun ikke sidder og spejder mod døren og regner med at du kommer ind af døren efter kort tid ...

Det vil være en rigtig god idé at I allerede nu øver at sige "farvel og goddag" i hverdagene. At sige farvel, når du eller far kører, vinke i vinduet eller lignende og forsøge at efterligne den situation som jeres datter vil opleve i dagplejen når hun afleveres der.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Det kan også være en rigtig god idé at introducere en puttebamse, putteklud eller lignende. De fleste børn er først mellem 12-18 måneder når de begynder at tage en sådan til sig, men I kan godt forsøge at bruge den nu og stille og roligt vil den så kunne fungere som substitut for jer, så hun stadig har noget trygt og rart hos sig, selvom I ikke er der. Den følger hende hjemme og når hun er ude :)

Det kan være en god idé at tale med dagplejer om hvordan hendes rytme er, og så forsøge at køre jeres datter ind i dette, så hun kommer op om morgenen, bliver puttet, spiser, leger osv. på tider der passer med dagplejens rytme - på den måde kan overgangen også lettes lidt :)

Håber ovenstående hjælper videre, fortsat held og lykke :)

Og rigtig glædelig jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex

Graviditet

Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.

Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.

Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce