Annonce

Annonce

Svar: Søvn og amning


14. november 2012

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Idas´mor

Tak for dit brev og dejligt at høre at du har kunne bruge mine tidligere svar:)

Det lyder så fint det du fortæller, det lyder som et trygt og dejligt putteritual og nu, hvor du gerne vil stoppe amning, så kan det sagtens bygges ind i det nuværende ritual, så overgangen kan ske så trygt som muligt :)

I første omgang tænker jeg faktisk at du skal bibeholde den tidlige morgenamning og fjerne aftenamningen først. Det vil gøre at I stadig starter dagen stille og roligt, det vil også gøre at du ikke stopper fra den ene dag til den anden, men så din krop kan følge med - og så er jeres nuværende ritual sådan, at du om aftenen forholdsvist let vil kunne erstatte med noget andet end bryst.

I første omgang vil jeg anbefale at du begynder at læse lidt godnathistorie for din datter på madrassen. Start med at amme hende lidt og sæt dig så ved siden af hende imens hun ligger hos dig og læs en historie. Prøv også meget gerne sammen med dette at introducere en putteklud eller puttebamse sammen med hendes sut, som hun lyder til at være glad for.

Kør dette ritual i nogle dage, gerne en uges tid. Og erstat så brystet med lidt lun mælk af en kop. Stadig på madrassen, så ritualet er som det plejer at være, men mælken får hun af kop og ikke brystet. Stadig er du der, I sidder tæt, hun får sin godnathistorie, har sin sut, sin klud osv. og alt er trygt og dejligt.

Introducer gerne allerede nu en godnatgrød som del af hendes putteritual. Denne gives i køkkenet og den sikrer ekstra mæthed inden lur og at hendes indtag af brystmælk og mælk af kop - og behovet for dette - nedsættes. Spis f.eks. aftensmad kl 18, giv hende herefter et bad og gør hende ...


Annonce

... klar til natten, giv hende godnatgrød kl 19.30-19.45 og put hende så på madrassen - først med lille amning og stille og roligt erstattes derefter med mælk af kop og så godnathistorien osv. som ovenfor beskrevet.

Stille og roligt så gives mælken af kop sammen med godnatgrøden og der børstes tænder herefter så hendes tænder er helt rene, når hun puttes til natten. Og så bruger du stadig samme ritual, sidder hos hende, læser godnathistorie, hun har sin sut, sin putteklud/bamse osv.

Og så når I dertil, hvor du kan bibeholde ritualet men i stedet for at putte hende på madrassen, så kan du putte hende i tremmesengen - stadig sidde der, lade hende mærke at du er der, læse historien, hun har sin sut, sin klud, sin bamse og du er der stadig væk - men stille og roligt lidt mere på afstand.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og morgenamningen må du så forsøge at trappe ud stille og roligt. I starten skal hun have den, men hen af vejen skal du prøve at afkorte denne amning mere og mere, så hun ikke fylder sig med mælk, men får trygheden og nærheden stadigvæk.

Brug "det er slut" i løbet af dagen - bogen klappes sammen og du signalerer "det er slut" med hænderne, mælkekartonen er tom, der er ikke mere "slut", tallerkenen er tømt, ikke mere mad "slut" osv. Og overfør også dette til brystet når hun søger dig og virker til at ville sutte, så siger du "slut, der er ikke mere" og tilbyder så et alternativ "du kan få lidt mælk her (af kop)" eller "se her er et stykke agurk" eller lignende, så hun får noget at spise eller drikke og du anerkender, at hun kan have dette behov, men holder fast i at brystet er slut nu :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Udmalkning af modermælk

Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:

1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce