Annonce

Annonce

Svar: Søvn og amning


14. november 2012

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Idas´mor

Tak for dit brev og dejligt at høre at du har kunne bruge mine tidligere svar:)

Det lyder så fint det du fortæller, det lyder som et trygt og dejligt putteritual og nu, hvor du gerne vil stoppe amning, så kan det sagtens bygges ind i det nuværende ritual, så overgangen kan ske så trygt som muligt :)

I første omgang tænker jeg faktisk at du skal bibeholde den tidlige morgenamning og fjerne aftenamningen først. Det vil gøre at I stadig starter dagen stille og roligt, det vil også gøre at du ikke stopper fra den ene dag til den anden, men så din krop kan følge med - og så er jeres nuværende ritual sådan, at du om aftenen forholdsvist let vil kunne erstatte med noget andet end bryst.

I første omgang vil jeg anbefale at du begynder at læse lidt godnathistorie for din datter på madrassen. Start med at amme hende lidt og sæt dig så ved siden af hende imens hun ligger hos dig og læs en historie. Prøv også meget gerne sammen med dette at introducere en putteklud eller puttebamse sammen med hendes sut, som hun lyder til at være glad for.

Kør dette ritual i nogle dage, gerne en uges tid. Og erstat så brystet med lidt lun mælk af en kop. Stadig på madrassen, så ritualet er som det plejer at være, men mælken får hun af kop og ikke brystet. Stadig er du der, I sidder tæt, hun får sin godnathistorie, har sin sut, sin klud osv. og alt er trygt og dejligt.

Introducer gerne allerede nu en godnatgrød som del af hendes putteritual. Denne gives i køkkenet og den sikrer ekstra mæthed inden lur og at hendes indtag af brystmælk og mælk af kop - og behovet for dette - nedsættes. Spis f.eks. aftensmad kl 18, giv hende herefter et bad og gør hende ...


Annonce

... klar til natten, giv hende godnatgrød kl 19.30-19.45 og put hende så på madrassen - først med lille amning og stille og roligt erstattes derefter med mælk af kop og så godnathistorien osv. som ovenfor beskrevet.

Stille og roligt så gives mælken af kop sammen med godnatgrøden og der børstes tænder herefter så hendes tænder er helt rene, når hun puttes til natten. Og så bruger du stadig samme ritual, sidder hos hende, læser godnathistorie, hun har sin sut, sin putteklud/bamse osv.

Og så når I dertil, hvor du kan bibeholde ritualet men i stedet for at putte hende på madrassen, så kan du putte hende i tremmesengen - stadig sidde der, lade hende mærke at du er der, læse historien, hun har sin sut, sin klud, sin bamse og du er der stadig væk - men stille og roligt lidt mere på afstand.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og morgenamningen må du så forsøge at trappe ud stille og roligt. I starten skal hun have den, men hen af vejen skal du prøve at afkorte denne amning mere og mere, så hun ikke fylder sig med mælk, men får trygheden og nærheden stadigvæk.

Brug "det er slut" i løbet af dagen - bogen klappes sammen og du signalerer "det er slut" med hænderne, mælkekartonen er tom, der er ikke mere "slut", tallerkenen er tømt, ikke mere mad "slut" osv. Og overfør også dette til brystet når hun søger dig og virker til at ville sutte, så siger du "slut, der er ikke mere" og tilbyder så et alternativ "du kan få lidt mælk her (af kop)" eller "se her er et stykke agurk" eller lignende, så hun får noget at spise eller drikke og du anerkender, at hun kan have dette behov, men holder fast i at brystet er slut nu :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelhjelm

Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.

Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.

Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...

Læs mere i Babylex

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusinde tak for en informationsrig hjemmeside og nogle virkelig fantastiske bøger om børn! Jeg har erhvervet mig hele din bog-serie og efter at have læst dem, bruger jeg dem stadig ofte som opslagsværk. Tak for dem!

Venlig hilsen
Cecilie


Annonce