Annonce

Annonce

Brev:

Fast føde - ikke helt problemfrit


29. oktober 2012

Alder:
5 mdr.

Fast føde - ikke helt problemfrit

Hej Helen

Min datter er født 15. maj i år, og er altså nu ca. 5½ måned gammel.

Min datters vækstkurve har fladet kraftigt ud i den sidste måneds tid. Hun er gået fra at ligge på næstøverste kurve i vækstgrafen til at først lægge sig på kurven lige under gennemsnittet, og nu, efter sidste besøg hos SP'en i sidste uge, på kurven under den igen, altså 2. kurve under gennemsnittet.

Efter første besøg gik det op for mig, at jeg skulle være bedre til at tilbyde hende bryst nr. 2 ved hvert måltid. Hun har i lang tid kun spist et bryst og tydeligt afvist nr. 2, da jeg havde meget mælk, og der opdagede jeg simpelthen ikke, at det var tid til at øge. Jeg tænkte at problemet så var løst, nu hun fik 2, og jeg kunne også nærmest se hvordan pigebarnet struttede!!! Stor var min forbavselse så, da jeg ved sidste SP besøg kunne konstatere, at vækstkurven endnu var flad, og altså nu nede på kurve nr. 2 under gennemsnittet. (Jeg kan se at hun har taget ca. 300 - 400 g. på over de seneste 4 uger)

I dagene op til dette besøg hos SP havde vi stille og roligt startet med grød hver aften. Hun virkede nemlig ENORMT sulten... jeg lod hende også amme tiere, og fyldte op med MME når det virkede som om hun ikke fik nok. Efter et par dage stilnede den værste sult sig stille og roligt, og hun er nu "normalt" sulten inden måltiderne igen, og afviser ethvert forsøg på at fylde op med MME eller andet efter amning. Det betyder jo nok bare at jeg har øget min mælkeproduktion, så den del er jeg fint tilfreds med. SP'en mente at jeg skulle til at give hende grød både morgen og aften nu, for at prøve at få hendes vækstkurve igang igen, så det er vi startet på.

Mit problem er madningen!

I starten gik det strygende med grøden. Hun skulle lige øve sig lidt med at bruge ...


Annonce

... tungen, men alt i alt kom der mere grød ind i babyen end ud på hagen! Men nu nægter hun kategorisk. Tungen bliver nu brugt til at holde skeen med mad ude af munden, hun vender hovedet væk og fortæller mig med al tydelighed, at det her gider hun bare ikke!!! Jeg er splittet imellem at lytte til min datter, og min bekymring for, at hun ikke vokser nok! Jeg har presset blidt på for at se om jeg ikke kunne få hende igang, men faktisk har det bare gjort modstanden værre. Jeg er bange for at ødelægge hendes forhold til mad allerede nu, og har ikke lyst til at tvangsfordre mit barn. Det kan jeg ikke se at nogen af os for noget positivt ud af. Som jeg ser det har jeg to muligheder:

1. Fortsætte som jeg gør nu med at fuldamme hende og tilbyde hende grød morgen og aften (ved grødmåltiderne får hun først 1 bryst, så grød og så bryst nr. 2) og så derudover tilbyde hende smagsprøver af grønsags- og frugtmos i løbet af dagen, eller

2. Droppe al "fodring" i en periode for at tage presset af hende og så vende tilbage til det om en måneds tid og se om hun er parat.

Vælger jeg 1'eren risikerer jeg så at hun går helt i baglås, eller vil hun langsomt begynde at tage til sig?

Vælger jeg 2'eren risikerer jeg så at hendes vækst fortsat stagnerer?

Hvad anbefaler du?

Jeg kan tilføje, at hun er et glad og livligt barn, der triller fra ryg til mave, krabber rundt om sig selv, leger, griner, elsker at blive tumlet, sover godt om natten, tager 2 store lure (en sjælden gang 3 mindre) i løbet af dagen, og endnu ikke har haft en sygedag (bortset fra ved hendes to vaccinationer). Hun har en dejlig lille rund mave, runde æblekinder, og elastikker om både håndled og lår/ankler! Hun vejer nu 6850 g. og måler 65 cm.

På forhånd tak for dit svar!

Venlig hilsen
Karen

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børn i bilen

Der er fem gode huskeregler, når du skal transportere dit barn i bilen:

1. Det er vigtigt at barnets autostol passer til både barn og bil. Tag derfor både barn og bil med, når du køber autostol.

2. Sørg for at autostolen sættes korrekt fast. Følg brugsanvisningen og stram selerne så godt til som muligt, så stolen er godt fastspændt til sædet i bilen.

3. Vælg bagudvendt autostol så længe som muligt. Det er mest sikkert for barnet.

4....

Læs mere i Babylex

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce