Annonce

Annonce

Svar: Brug af sut om natten


20. september 2012

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Natasja

Tak for dit brev og velkommen til :)

Der kan være flere ting der spiller ind hos jer og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Da jeres datter nu er 6 måneder gammel og lyder til at være kommet godt igang med skemaden, så kan det være en god idé at øge hendes indtag af skemad nu. Hendes rytme om dagen, indtag af mad, tidspunkter hun spiser, sover og er aktiv på, vil naturligt kunne påvirke hendes nattesøvn. Og netop i 6 måneders alderen må hun begynde at få mere variation i maden. Hun kan begynde med de grovere grødtyper som f.eks. havregrød og øllebrød, hun kan begynde med kød og fisk i grøntsagsmosen og hun må også meget gerne begynde med lidt mad i hånden, som hun selv kan gumle på.

Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider ser således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og dagen begynder stille og roligt

Morgen 7.30: Tilbydes lidt havregrød, vand af kop.

Puttes til dagens 1. lur og sover mellem 8-9, som nu

Formiddag 9-9.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på.

Flaske og puttes til middagslur kl 11 og sover til ca 13, som nu

Frokost 13-13.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til eftermiddagslur kl ca 15 og sover her ca 30 minutter, som nu.

Eftermiddag 16: Tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres igen med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignede, vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19-19.30

Sen aften 23-24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig, hvor hun så får flaske igen.

Som du kan se indgår der 5 flasker i denne plan og flere små måltider skemad. Hvis du skønner at jeres datter fortsat har brug for 6 flasker, så må du naturligvis prøve at komme en ekstra flaske ind i planen, som du synes det passer bedst. Det er bedre at hun sikres det ekstra væske/mælk i løbet af dagen end at hun efterspørger det om natten:)

Det er rigtig flot at jeres datter sover igennem om natten og det er også rigtig flot at hun falder så fint i søvn, som hun gør. Det vil dog være naturligt at hun har brug for jeres ...


Annonce

... hjælp til at overgive sig til søvnen og at det bliver sværere for hende at slippe dagen og alle oplevelserne, fordi hun jo bliver mere og mere bevidst om hvad der foregår omkring hende. Hendes opmærksomhed og bevidsthed gør at hun suger rigtig mange indtryk til sig og det er derfor svært at koble fra, når hun skal sove. Det er ofte også svært at sove roligt. For alt hvad hun oplever i løbet af dagen skal bearbejdes når hun sover. Og derfor drømmer hun rigtig meget lige nu.

Hun har også en alder, hvor hun øver sig motorisk. Hun kan trille, dreje om egen akse, begynder at hive fat i sine fødder osv. og hun øver sig motorisk både når hun er vågen og aktiv om dagen, men også når hun ligger i sin seng. Børn i denne alder vil derfor naturligt skifte stilling og vil ofte få sig lagt i stillinger som de endnu ikke mestrer at komme væk fra. Derfor vil det være rigtig godt at I hjælper hende med stillingsskift, får dynen på igen, fordi hun sparkern den af, beroliger med kærtegn osv.

Og det er så her når hun sover uroligt, at I skal være opmærksomme på brugen af sutten. Hvis I konsekvent giver hende sutten i munden, hver gang hun har siine små opvågninger i søvnen - enten fordi hun drømmer eller fordi hun har brug for stillingsskift - så er der en risiko for at I udløser et behov hos hende om at sutten skal være i munden. Hun lærer at hun ikke kan sove uden sin sut, hun lærer, at hver gang hun vågner, så kommer I og giver hende sutten.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når jeres datter sover godt, så slappes alle muskler i kroppen også kæbemusklen og sutten falder ud, det er helt naturligt. Men hvis I giver hende den hver gang hun vågner, så lærer i hende, at hun ikke kan sove uden og så er det at hun kan få en vane med at vågne hver gang, i vished om at I kommer med sutten hvorefter hun så kan sove videre.

Derfor er det vigtigt at I forsøger at få hende videre i søvnen uden at give sut, men i stedet med kærtegn, beroligende ord, nærhed osv. så hun lærer at komme videre i søvnen uden at have sutten i munden ...

Og nej - hun vil endnu ikke kunne finde sutten selv. De fleste børn vil først kunne dette i 10 måneders alderen :)

Jeg håber at ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce