Svar: Putning og opvågninger
Kære tvillingemor
Tak for dit brev :)
Det er fint at I har valgt at sætte bøjler på de høje stole igen, og at pigerne accepterer det, så der er mere ro og tid ved middagsbordet. Mange børn vil være mere parat til at bøjlerne fjernes omkring 18 måneders alderen, så I kan forsøge igen der ...
Med hensyn til bordskik, så vil børn som udgangspunkt efterligne deres forældre og det gælder også måden vi spiser på og måden vi sidder ved bordet på. Hvis I spiser med bestik, så vil jeres piger naturligt også begynde at bruge dette og forsøge at spise som jer. Hvis I skåler, så vil de tage deres glas og vil naturligt gerne være med til at skåle osv. børn gør ofte som vi gør og ikke som vi siger ...
Den bedste måde at lære jeres piger bordskik er derfor at I selv sidder pænt og spiser pænt. Jeres piger vil naturligt også efterligne hinanden og det er helt naturligt, at hvis den ene forlader bordet, så gør den anden også. Derfor kan I godt have små regler om at de bliver siddende, til begge er færdige med at spise, men ikke kræve at de bliver siddende til I er færdige, for de kan naturligt ikke koncentrere sig om maden ligeså længe som I kan. Derfor er der nødt til at være plads til at de får lov til at komme ned og lege, når de har spist og ikke føler behov for mere mad.
Bordskik er for mig også at lære børnene at mad indtages ved bordet. Det betyder at I i løbet af dagen skal prøve at undgå at give dem mad i hånden, som de går rundt med. Hvis de kommer og beder om at få et stykke frugt eller lignende, så er det en rigtig god idé at sige "det må du gerne få, du skal lige sætte dig på din stol" og så lade hende kravle på, sætte sig og få maden serveret. Så de helt naturligt lærer, at når de spiser så sidder de på stolen ved bordet.
I skal være opmærksomme på om pigerne mon kan have brug for en godnatgrød som en del af deres putteritual og det kan også være en god idé at de får et aftenbad.I kan f.eks. forsøge at have en rutine, hvor de får aftensmad kl 18, kommer i bad kl 18.30, får godnatgrød kl 19.30 og puttes kl 20. Badet og godnatgrøden kan gøre det lettere for dem at overgive sig til søvnen og give en roligere nat.
I skal også være opmærksomme på, hvordan de sover om dagen. De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen begynde at kunne nøjes med kun en lur dagligt og måske er de allerede der eller på vej til kun at kunne sove en lur. Måden de sover på om dagen, vil naturligt også have betydning for deres nattesøvn, - hvormange lure det tager og ...
... hvor meget de sover spiller naturligt ind.
I skal også medtænke at de nu begynder at have en lille smule fornemmelse for at I ikke er forsvundet, selvom de ikke kan se jer. De begynder at kunne fornemme at I stadig er der, men at I er i stuen. At I derfor kan kaldes på og naturligt kommer, når de har brug for jer. Denne øgede bevidsthed giver ro, men kan også gøre at de kan blive lidt bange for at blive væk fra jer, måske drømmer om adskillelse og om at de pludselig ikke kan finde jer ..
Den motoriske udvikling, at de begynder at gå osv. spiller ind og kan gøre at de både drømmer ekstra meget om natten og at de også har en stor motorisk uro, en rastløshed i kroppen, som gør at de sover uroligt og måske får vækket hinanden.
Hos tvillinger kan disse urolige perioder følges ad, men de kan også komme forskudt og det giver naturligt nogle udfordringer. Det bedste I kan gøre er at forsøge at gøre dem begge så trygge som muligt og forsøge at sikre at de ikke forstyrrer hinanden unødigt. I må prøve at vurdere om de kan finde ro netop ved at være sammen og fornemme hinanden og dermed følelsen af ikke at være alene, - det er jo en af fordelene ved at være tvilling, at man aldrig er "helt forladt" f.eks. når man skal sove. Eller om de vil have brug for lige nu at sove hver for sig, fordi de motorisk er ekstra uroligt, drømmer mere osv. og derfor får vækket hinanden unødigt.
Godnathistorier kan være bøger med billeder af hverdagen, ting de kender, hvor du selv digter en lille historie om dem og viser billederne (fotografierne) af de ting som de kender fra hverdagen. Det er generelt fint med bøger, hvor der ikke er alt for meget tekst, men små letforståelige sætninger og et billede der viser, hvad man taler om.
Da mine piger var små, var de f.eks. glade for en bog der hed Bamse. Den handlede om en brun bamse og der stod f.eks. "Her er Bamse, han er brun" - og så var der et billede af den brune bamse. "Bamse har et par blå bukser med seler" - og så var der et billede af bamse med blå bukser". "Bamse har en lille seng han sover i" - og så var der et billede af sengen. "Her ligger bamse og sover i sin seng" - og så var der billede af bamse i sengen osv., - en tekst og et billede på hver side.
Bøger om hverdagen som "Min dag i vuggestuen" eller lignende, kan være gode. Igen fordi det bearbejder noget af det som pigerne oplever, hvorfor de måske efterfølgende også bedre vil kunne sove :)
Håber du kan bruge dette videre, forsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Babynest
En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.
En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...
Æteriske olier
Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.
Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.
I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...
Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.