Annonce

Annonce

Svar: Sover dårligt om natten - 11 mdr.


24. marts 2012

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Stine

Tak for dit brev og velkommen til :)

Der er sandsynligvis flere ting der spiller ind hos jer og jeg vil gerne dele lidt tanker med dig :)

Du fortæller at søvnen især er blevet slået i stykker i forbindelse med rejse og i forbindelse med sygdom af flere omgange og det lyder derfor som om at der er nogle ting I her skal justere lidt på og også overveje.

Jeg får lidt på fornemmelsen at jeres rejse til Thailand og Malaysia har ændret på jeres drengs rytme og at han efterfølgende ikke er kommet helt ind i den normale rytme igen - i hvert fald sover han lige nu en del i løbet af dagen og kan sove en ret lang formiddagslur og det kunne godt være en idé at ændre på dette og hjælpe ham til en ny rytme.

Jeg synes ikke I skal nøjes med kun at give ham en lur dagligt, det er han for lille til. Men jeg synes det kunne være et forsøg værd at gie ham en formiddagslur på en time og en middagslur på to timer. På den måde vil rytmen om dagen ofte passe godt i forhold til natten og det vil også passe godt i forhold til at han på sigt vil skulle lære at sove en lur dagligt. Samtidig vil han få de 3 timer sammenlagt, som du fornemmer han har brug for - han bør sove mellem 2-3 timer samlet i løbet af dagen med den alder han har, men ikke mere, for så bliver nattesøvnen også for kort :)

Mit forslag til en dagsrytme ser således ud:

Morgen 7: Havregrød, mælk af kop.

Formiddag 9: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt og evt. frugtmos, vand af kop.

Formiddagslur, hvor han sover fra ca 9.30-10.30

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg, suppleret med kogte grøntsager i stykker, pastaskruer, 1/2 hårdkogt æg eller lignende. Kan også få varm middagsmad til frokost - kød, fis, grøntsager, ris, pasta, sovs osv. Vand af kop

Tilbydes lun mælk af en kop og en banan og puttes til middagslur kl ...


Annonce

... 13.30 og sover her til ca 15.30.

Eftermiddag 16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt evt. frugtmos. tilbydes også gerne lidt tykmælk med revne æbler eller lignende, vand af kop

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, kartofler, grøntsager, sovs. Der skal være mad der smager af noget, gode børnevenlige retter, mad i stykker og også stadig moset mad som I hjælper ham med at spise. Vand eller mælk af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes godnatgrød som del af sit putteritual ca kl 19

Flaske og puttes til natten 19.30-20


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Sen aften 23-24: Flaske som stille og roligt trappes ud i takt med at I nærmer jer 1 års alderen.

At hjælpe ham til en fast rytme er vigtigt og det kan i den forbindelse være nødvendigt at vække ham, så han hjælpes til at holde en rytme, hvor han sover kort lur om formiddagen og længere lur over middag - ligesom han ikke bør sove efter kl 16. Dette fordi dagens rytme naturligt også påvirker nattens rytme.

Derudover har jeg indført en godnatgrød som del af putteritualet og stille og roligt skal den sene flaske trappes ud.

Det er vigtigt at jeres dreng ikke falder i søvn med sin flaske i munden, da han så kan vågne og søge den om natten. Det er på samme måde vigtigt at I ikke giver ham sutten i munden hver gang han vågner, men enten lærer ham at finde den selv, eller bedre - at I lærer ham at sove uden at behøve den i munden ... :)

Og så er der naturligvis også sygdomsperioden, som spiller ind. Og I skal her naturligvis sikre jer at jeres dreng ikke har problemer med væske på ørene, hævede polypper, mandler eller lignende som gør at han sover så afbrudt om natten. Det kunne være en forklaring og det kunne derfor være en idé at få hans ører, næse og svælg tjekket af en øre-næse-halslæge ... :)

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex

Faderskab

Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.

Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce