Svar: Sover dårligt - 11 mdr.
Kære Mima
Tak for dit brev :)
For mig lyder det helt klart som om at jeres datter er afhængig af flasken for at kunne sove, - hun har det jeg kalder for et søvnassociationsproblem.
Søvnassociationer er ting vi forbinder med at skulle sove. Ting vi har behov for, for at kunne falde i søvn. Det er for os voksne ofte at læse i en bog, lytte til afslappende musik eller lignende. For små børn er søvnassociationer ofte at få bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget. Det er altså de ting de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.
Der er gode søvnassociationer:
Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.
Der er mindre gode søvnassociationer:
Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.
De gode søvnassociationer er gode, fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted, hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne.
Hvis jeres datter er afhængig af flasken, så betyder det at hun ikke er i stand til at komme videre i søvnen uden at du tilbyder hende flasken flere gange om natten - og så er det i princippet lige meget om det er mælk eller vand der er i. Afhængigheden er der stadig ...
Vi vågner alle sammen 10, 15, 20 gange i løbet af en nat, vender os, trækker dyne lidt op, sparker den af, drejer om på den anden side, retter puden osv. Det er helt naturligt og jeres datter vil således også have mange små opvågninger natten igennem. Det er her vigtigt at jeres datter er i stand til at komme videre i søvnen uden at blive taget op og vugget og uden at få flaske. Altså stille og roligt uden at behøve hjælp fra dig.
Omkring 1 års alderen vil hun stille og roligt lære at skulle sove uden at få flaske. En flaske i døgnet vil være fint lige nu - flasken inden hun puttes, men stille og roligt skal hun slet ikke have flaske mere, men skal indtage sit behov for mad og væske af en kop i løbet af dagen.
Det vil være en rigtig god idé at I indfører en godnatgrød som en del af hendes putteritual og når hun bliver et år og i en periode hvor hun er rask og frisk, vil det være rigtig godt at trappe mængden af aftenflasken ned, så hun får mindre ...
... og mindre og i stedet tilbydes lidt lun mælk af en kop.
Når hun bliver et år vil det være meget passende at indføre et putteritual, som starter med et bad, nattøj, en godnatgrød, få mælk, få børstet tænder og så blive puttet i sin seng. Du eller far kan være ved siden af hende, hun ligger i sin seng og I sidder hos hende, synger en sang, læser en godnathistorie osv.
Og I må meget gerne forsøge allerede nu at få ændret lidt på putningen. Jeg får lidt på fornemmelsen at jeres datter ligger og kæmper for ikke at falde i søvn, fordi hun fornemmer at du går - hun ligger altså og holder sig vågen fordi hun ikke vil have du går fra hende. Hun er stadig så lille at hun ikke ved hvor du går hen, hun kan ikke forholde sig til at du er i stuen og hun på værelset, når hun ikke kan se dig, så føler hun sig forladt og alene.
Nogle børn er så tryghedssøgende at de sover bedst sammen med deres forældre og nogle gange kan det være nødvendigt at lade barnet falde i søvn i stuen og derefter flytte barnet ind i sengen, hvor det så sover videre. Det kan også være en idé at koble tremmesengen til jeres seng. Fjerne tremmerne fra den ene side og sætte sengen sammen med jeres. I skal her naturligvis sikre jer at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt og at sengene ikke kan glide fra hinanden. Men det kan være en måde, hvorpå hun lærer at sove i egen seng og du samtidig kan være ved siden af hende. Og hun oplever måske ikke helt på samme måde at du går og hun lægges i seng, fordi du ligger ved siden af hende, når du læser for hende osv. og når hun senere vågner op og har brug for at registrere at du er der, så er du det og du kan berolige med en hånd eller et "sshh-sssh" :)
Jeres datter sover sent dagen igennem og det kan naturligvis også påvirke hendes lyst til at overgive sig til søvnen om aftenen og påvirke nattesøvnen. Men lige nu lyder det som om at rytmen om dagen fungerer og jeg synes ikke I skal ændre noget her lige nu. Jeres datters store motoriske aktivitet påvirker naturligt også søvnen og evnen til at overgive sig til søvnen - hun er rigtig godt igang motorisk og det giver naturligt en stor motorisk uro og dermed svært ved at finde fysisk ro og slappe af i kroppen, når hun skal sove.
Men i første omgang tænker jeg at det er sutteflasken og måden hun falder i søvn på som I skal ind og ændre ved :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
Viden om børn:
Pethidin ved fødsel
Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.
Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...
Ultralydsscanning - gravid
Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.
Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.