Brev:
Står tidligere og tidligere op
Kære Helen
Jeg kan simpelthen ikke hitte ud af hvad jeg skal justere i min datters døgnrytme. Da hun var yngre sov hun til kl. 8. Så blev det til 7.30, så blev det til 7.00, og nu er hun altså bare super frisk et sted mellem 6.00 og 6.15. Jeg synes det er træls at stå så tidligt op, så jeg vil nødigt have, at mønstret bliver ved med at gentage sig - at hun står tidligere og tidligere op. Som det ser ud lige nu prøver jeg alt muligt for at understrege, at dagen starter kl. 7.00. Jeg lader hende høre musikken fra min telefon, der vækker os, og møder hende med begejstring over at der nu er morgen, ruller gardinet op, tænder stearinlys og alt det der. Jeg forsøger virkelig at vente med underholdning, lys og aktivitet til efter 7.00. Alligevel vågner hun tidligere og tidligere, så det får mig til at rette fokus mod hele hendes døgnrytme - jeg ved bare ikke helt, hvori problemet ligger.
Hun er lige blevet 5 måneder, og min ene overvejelse bunder derfor i, om hun skal putte færre timer om dagen, for at kunne sove flere om natten. Lige nu putter hun tre lure; formiddag fra 9-11, eftermiddag fra 13.30-15.30 og power nap fra 18-19. Nogle gange vil hun gerne sove lidt længere om formiddagen, men jeg lader hende max sove ½ time længere, så vækkker jeg hende, og så tager hun typisk ½ time mindre ved en af de andre lure. For det meste er hun træt efter 2 - 2,5 timer, så bliver ...
... hun puttet i barnevognen og sover stort set med det samme, hun bliver puttet - det er sjældent, at jeg skal rokke med vognen og den slags. Hun er begyndt at vågne efter en times tid. Her giver jeg hende sutten og så tager hun en time mere (dette sker som oftest om formiddagen). Jeg er i tvivl om hvorvidt jeg skal tage hende op, istedet for at støtte hende i at putte videre? Under alle omstændigheder medfører denne handling jo, at dagen så at sige bliver nødt til at slutte tidligere end den gør nu, for så vil hun være klar til at blive puttet til natten en time tidligere, og så vil hun måske op endnu tidligere.
Min anden overvejelse går på, om jeg skal have rykket alle lurene som du skriver om i din bog. Dette har jeg forsøgt, men uden det store held - måske gav jeg op for tidligt?
Hun sover ellers super godt om natten. Hun bliver puttet ved 21 tiden og vågner to gange for at blive ammet. Første gang ved 1 - 1.30 tiden og anden gang ved 4.30 - 5 tiden.
I din bog er der ikke tagnet et søvnhjul for børn på 5 måneder. Jeg synes, det er så fint, at du har tegnet søvnhjul for nogle af de andre alderstrin - det har støttet mig meget. Men hvordan ser det ud når hun er 5 måneder - har hun stadig ca. brug for 15 timer og hvordan giver det sædvenligvis mening af fordele dem?
Jeg er spændt på at høre dit besyv på mine overvejelser.
De venligste hilsner fra
Karina
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
Viden om børn:
Massage - baby
Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.
Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...
Brystpumpe
En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.
Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.
Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.