Svar: Søvn, støjfølsomhed og amning ifm. vuggestart
Kære Sarah
De fleste børn vi i 9 måneders alderen trives med 3 amninger i døgnet - inden middagslur, aften og sen aften, eller tidlig morgen, aften og sen aften og således ingen amning om dagen.
Det vil naturligvis være rigtig hårdt for din datter, hvis hun er vant til at få brystet inden hun skal sove om dagen og der så ikke sættes en substitut i stedet. Det kunne være en flaske, men det kunne også med den alder hun har, være lidt lun mælk af en kop og en banan.
For ikke at gøre overgangen alt for hård for hende og for også at gøre det nogenlunde rart for både din datter og pædagogerne i vuggestuen, at putte hende, så kunne det være en god idé at du forsøger at trappe ud af i hvert fald en af amningerne om dagen - start med formiddagsluren. Og der prøver at lære hende at sove uden brystet.
Da I har svært ved at være hjemme på grund af larm og renovering, så kunne du sætte hende i barnevognen og trille hende en tur. Hun kan starte med at sidde og kikke på verden, mærke vinden i ansigtet osv. og så kan du lægge hende ned, når hun tydeligt viser sig parat til at sove. Denne metode vil både vænne hende til at falde i søvn uden brystet i munden og hun vil samtidig blive stimuleret rigtig godt. Hun vil vænne sig til at der er lyd, at der er aktivitet, noget at kikke på før hun falder i søvn - ligesom der naturligt vil være i vuggestuen og i princippet kan pædagogerne der jo også lade hende sidde og kikke i krybben, imens de andre børn puttes og så kan de putte hende, når hun så derefter er parat ...
... :)
Prøv at afkorte amningerne om dagen så hun stille og roligt lærer at undvære brystet inden hun skal sove. Lad hende die lidt, finde roen og prøv så at trække brystet til dig og se om ikke hun kan sove uden den afhængighed. Hvis hun vil have brystet, så giver du hende det igen, men prøv at trække brystet til dig igen og igen, så hun til sidst acceptere at det ikke er der.
Vuggestuen kan naturligvis tilbyde hende en flaske inden middagsluren, så hun får mælk som hun plejer inden hun skal sove. Måske vil hun acceptere dette, måske vil hun ikke og man kan også diskuterer behovet. Når hun bliver 10 måneder vil hun fint kunne trives med to amninger i døgnet og du vil således fint kunne amme hende det hun har behov for derhjemme - f.eks. aften og sen aften.
Nogle børn reagerer ekstra følsomt når de begynder i vuggestue. De mange børn, aktiviteter, høje lydniveau osv. kan gøre dem ekstra kede af det, pylrede osv. Men mange børn bliver så trætte af alle de nye stimuli og indtryk så selvom de normalt er meget lydfølsomme og har svært ved at sove når der er uro, så sover de i vuggestuen rigtig godt og længe. Måske fordi de "køres trætte" på en helt anden måde.
Så måske løser problemet sig af sig selv, og din datter viser sig at sove rigtig godt og kunne puttes uden større problemer ... det er set før :)
Prøv ikke at bekymre dig på forhånd, men prøv samtidig også at skabe nogle rutiner som naturligt vil gøre din datter så tryg som muligt når andre skal putte hende :)
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI
Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.
Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.
- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!
Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!