Annonce

Annonce

Svar: Endnu en dårlig sover


15. januar 2012

Kategori:
Alder:
3 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Gitte

Børn vil naturligt ofte i 3-5 års alderen begynde at få mareridt og kan i den forbindelse vågne op og være meget kede af det. Børn kan naturligt også have anfald af natteskræk, som du har oplevet hos din ældste dreng.

Den støste forskel på mareridt og natteskræk handler om, hvor I søvnen det opstår og der er tale om to forskellige ting.

Mareridt opstår under vores drømmesøvn og et barn der har mareridt, vil derfor vågne op, vil græde, kalde på sine forældre og når man kommer ind til barnet, så kan barnet give udtryk for at det har drømt. Barnet vil gerne trøstes og beroliges og det er dejligt for barnet at man kommer og netop beroliger. Mareridt opstår ofte sidst på natten, altså hen mod morgenstunden.

Natteskræk opstår under den dybeste del af den dybe søvn. Et barn der har natteskræk skriger, barnet kalder ikke på sine forældre, men græder og kan virke næsten panisk. Anfaldene kan være så voldsomme at det kan virke som et angstanfald, barnets hjerte banker hurtigt, barnet sveder, barnet slår ud med arme, ben, nogle dunker hovedet ind i sengen og kan næsten gøre skade på sig selv. Det kan være meget voldsomt. Når man forsøger at trøste barnet vil man ofte blive afvist og dette skyldes at barnet faktisk ikke er vågen, men stadig sover under dette anfald. Barnet kan godt se vågen ud og sidde op med åbne øjne, men sover. Natteskræk opstår ofte først på natten.

Jeg kan ikke helt tyde om din dreng har det ene eller det andet - måske har han faktisk begge dele - får anfald af natteskræk først ...


Annonce

... på natten og vågner af mareridt hen mod morgenstunden, det kunne faktisk godt lyde lidt sådan ...

Hvis det er natteskræk han har, så kan man faktisk godt gøre noget for at minimere dette og det handler om at du skal gå ind og "vække ham" kort før du erfaringsmæssigt ved at han får dette anfald. Natteskræk vil ofte komme på nogenlunde samme tidspunkt, altså når han har sovet et bestemt antal timer og når du ved hvornår han plejer at få dette anfald, så kan du med held gå ind til ham lige før og så f.eks. få ham til at sætte sig op, give ham et glas vand eller lignende, som han så drikker lidt af halvtsovende.

Det at han lige bliver vækket lidt og kommer op i lettere søvnstadie kan gøre at du kan få ham ud af den dybe søvn og dermed ud af den periode, hvor anfaldet af natteskræk opstår. Det kan bestemt være et forsøg værd og da du har oplevet noget tilsvarende med storebror, så har du sandsynligvis en rimelig god fornemmelse af hvad der foregår.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeg synes også du skal overveje om ikke I kan sove sammen. Det at du er der og med det samme kan hjælpe din dreng videre om natten, hvis han vågner af en drøm, vil være rigtig godt og trygt for ham og jeg tænker at I alle vil sove bedre, hvis du kan give ekstra tryghed på denne måde. At I sover, - at drengene sover og at du også får din nattesøvn, må have ekstra stor prioritet lige nu :)

Hvis du ikke synes noget af ovenstående hjælper, så kan du naturligvis kontakte jeres læge :)

Håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke og rigtig god weekend:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klapvogn - køb af klapvogn

Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.

En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...

Læs mere i Babylex

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce