Annonce

Annonce

Svar: 3 årig og gravøl


3. september 2011

Kategori:
Alder:
3 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære C´s mor

Jeg er oprigtigt ked af at høre, at din far er så alvorligt syg :(

Det lyder som om at du allerede klarer det rigtig godt, alt taget i betragtning. Det er vigtigt at du på den ene side, viser C din sorg og lader ham mærke, at du er ked af det - og samtidig også vigtigt at du ikke bryder sammen og mister kontrollen foran ham. Derfor er det en meget fin beslutning, at han ikke skal med til begravelsen.

Lidt firkantet kan man sige, at hvis barnet er gammel nok til at spørge, så er barnet også gammelt nok til at få et svar. Det svar man giver, skal så være på et niveau, hvor barnet kan være med. Og det kan være rigtig svært at finde ud af, hvor meget man skal fortælle. Derfor er det ofte en rigtig god idé at tage udgangspunkt i det barnet spørger om og spørge ind til hvad barnet tror, så man får en idé om barnets forestillingsverden.

Hvis din dreng f.eks. spørger hvor morfar er henne og du er i tvivl om, hvad du skal svare, så kan du f.eks. sige "det ved jeg ikke rigtigt, hvor tror du han er?" og på den måde måske få lidt idé om, hvad han tænker. Hvis han bliver tavs og ikke rigtigt kan finde et svar, så kan du sige "nogen tror at man kommer i himlen, når man dør. Der er også nogen som tror, at man bliver født igen, som et nyt menneske" eller hvad du nu vil sige. Og så kan I tale om, hvad I to så tror på.

Børn i din drengs alder, tænker meget konkret og vil godt kunne spørge om f.eks. "hvordan kommer den døde op af jorden igen?" eller "er der en himmel for hunde og en for mennesker?" osv. og det er vigtigt at give plads til disse spørgsmål. At børn er ...


Annonce

... meget konkret tænkende betyder også at de i den alder ikke kan forholde sig til at døden er uigenkaldelig - at når man er død, så ses man ikke igen. Din dreng vil godt kunne forestille sig, at morfar kun er væk og så kommer igen.

Det er en rigtig god idé at læse bøger om emnet og på den måde få talt med ham om, at morfar skal dø og at det betyder, at morfar ikke vil være der mere. Du må også gerne tale med ham om, at du jo naturligt vil være rigtig ked af det osv. og på den måde prøve at forberede ham, så godt som muligt.

Om han skal med til gravøl skal du vurdere - hvis du mener det vil være godt for ham og I andre, så er det en god idé. Det kan også være at du hele den dag, vil lade ham passe og så kan I efterfølgende besøge gravstedet, se på blomsterne og lægge en hilsen fra din dreng til morfar og tale om, hvor morfar så er henne nu. Så er der måske mere ro til tankerne og til spørgsmål ... :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Der findes forskellige børnebøger - mange af dem er dog til lidt ældre børn, men det gør ikke noget. Prøv at tage udgangspunkt i dem alligevel og spørg en bibliotekar.

Der findes f.eks. bogen "Farvel mormor". Det er en billedebog om Leas mormor, der bliver syg af kræft og dør. Lea er med på hospitalet og til begravelsen. Sammen med morfar besøger hun gravstedet og lægger blomster.

Eller "På gensyn, farmor" også en billedebog. Den handler om Almas farmor, der er død og Alma tror, at hun nu er i himlen hos farfar. I tiden op til begravelsen tænker hun på alle de gode timer, hun har tilbragt sammen med farmor.

Jeg håber du kan bruge dette videre og sender dig et stort knus! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine meget brugbare råd og ikke mindst for din omsorgsfulde respekt for børnene.

Tak fra Pernille
Sophus´ mor


Annonce