Svar: Kostplan ifm dagplejestart - pige på 9 mdr.
Kære Nannas mor
Tak for dit brev og velkommen til. Dejligt at høre, at du har kunne finde svar og råd i brevkassen :)
Det er vigtigt at Nanna får så varieret en kost som muligt. Både fordi det forebygger kræsenhed senere hen, men også fordi det er vigtigt for at hendes mave fungerer godt. Og der er her, lidt forskellige ændringer, jeg vil foreslå dig :)
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen 7: Havregrød eller mysligrød, vand af kop.
Tidlig formiddag 8.30: ½ bolle med smør, frisk frugt eller bær i hånden at sutte på selv, frugtmos. Vand af kop.
Puttes til formiddagslur - uden flaske. Frugtmåltidet og vand af kop erstatter flasken og frugt vil være godt for hendes mave.
Frokost 11.30: Grøntsager, kød, fisk, pasta, ris, kartofler, sovs. Hun skal have det hele - kogt i stykker eller som mos. Det kan være rester fra aftensmaden eller du kan købe et glas til hende. Der skal være mad som smager af noget og du må meget gerne give hende rester fra aftensmaden, så hun får den slags mad to gange dagligt. Hun må også gerne få rugbrød, men hvis hun ikke er til det i øjeblikket, så giv hende varm mad til frokost i stedet. Vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur 13.30
Eftermiddag 15.30-16: En portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler, eller frugtmos (igen godt til maven med surmælksprodukt), og det tæller også med i mælkeregnskabet. Gives også gerne ½ bolle med smør og ost. Vand af kop.
Skal ikke sove om eftermiddagen. Når hun sover efter kl 16, vil det naturligt påvirke nattesøvnen negativt.
Aften 17.30-18: Familiemad, det vil sige almindelige børnevenlige retter som pasta med kødsovs, lasagne, boller i karry, kartoffelmos med millionbøf, frikadeller (kød eller fiskedeller), risotto, fiskefilet, laks fra ovnen osv. Der skal igen være ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs. Vand af kop.
Suppleres med en ...
... godnatgrød som en del af putteritualet, så I er sikre på at hun får mad nok og ikke går sulten i seng.
Flaske og puttes til natten 19.30
Sen aften 23-24: Flaske gives til hende sovende - hun kan få den inden du selv går i seng - sover derefter til næste morgen tidlig. Du kan også vælge at se om hun vågner af sig selv i løbet af natten og så give hende flasken der.
At hun lukker munden for maden er naturligt for hendes alder. Det er ofte et udtryk for at ville spise selv eller for at ville spise det, hun kan se I andre får. Hun vil have det samme som I spiser - derfor kan du prøve at give hende noget fra din tallerken, selvom I spiser det samme, kan hun godt føle at det er noget andet :)
At hun spiser, tygger på maden og så tager den ud er også naturligt for hendes alder og her må I prøve at motivere hende til at spise, ved at forklare, hvad hun skal "ind i munden skat, ind i munden", "mmm smager godt" og lignende. Spørg også om du må smage, lad hende putte lidt mad i din mund og du kan komme noget i hendes mund, så måltidet på den måde blive mere fælles og hyggeligt.
Og så skal du variere og medtænke forskellige slags mad, pastaskruer, sovs, grøntsager i forskellige farver. Hun kan få ½ hårdkogt æg, rejer, muslinger osv. Hun må få stort set alt nu og det er vigtigt netop at introducere nye spændende ting :)
Det er vigtigt at hendes mave fungerer - for naturligvis spiller indtaget af fødevarer ind på mave-tarm-funktionen, men hvis hun har hård mave, så vil hun naturligt ikke kunne spise nok og vil ikke have lyst til at spise. Det er en rigtig dum cirkel at komme ind i ... Hvis laktulosen ikke virker tilstrækkeligt, så kan I spørge lægen om I kan prøve med Movicol i stedet. Da hun får flaske, kan hun drikke det opløst i vand ... Det kan nogle gange have en god effekt.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Æbler og æblemos
Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.
Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...
Vaner og børn
Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.
Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.
Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.