Annonce

Annonce

Brev:

Søvn og mad snart et år


26. juli 2011

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Søvn og mad snart et år

Kære Helen

Vi har en søn på snart et år – den 2. august, som - endelig! - fik en form for dagsrytme i februar/marts. Den har ændret sig lidt med alderen, og som det er nu, sover han fra ca. 9.30 og som regel 40-45 minutter og igen fra ca. 13.30 og en time til halvanden – men om eftermiddagen vågner han som regel en eller flere gange og skal have sut og vugges i vognen, nogle gange kort tid, nogle gange et kvarters tid. Af og til sover han ikke længe nok til at kunne køre igennem til sengetid, og de dage får han en power nap ved 17-tiden og en halv times tid.

Så dagene går altså ok – selv om det kan være frustrerende, at man aldrig ved, hvor længe han sover. Men han sover da.

Problemet er om natten. Indtil for nylig havde han én gang i sit liv sovet fem timer i træk. Ellers er han som regel blevet lagt ved 20-tiden og så vågnet igen senest ved 23-tiden. Og derefter hver time/halve time/kvarter – med enkelte gode perioder indimellem. Det er hårdt.

Vi har tidligere været slemme til at tage ham op og vugge ham, men det har vi vænnet ham af med (det gik rimelig nemt), så nu bliver han lagt ned igen – han står som regel op, når vi kommer ind - og får sut og nus, måske lidt vand, og så falder han som regel i søvn igen, og så er det altid spændende hvor længe, det varer. Lige p.t. går det ok, der er lidt længere imellem opvågningerne, men vi er som altid nervøse for, hvornår det går den anden vej igen.

Vi er hurtige til at gå ind til ham og har talt om, om vi skal ligge og vente lidt. Han er som regel ikke hysterisk eller meget ked af det, men det er tydeligt, at han kalder, og vi vil jo helst ikke have, at han ikke tror, der er nogen. Servicerer vi ham for meget for hurtigt?

Pludselig for nylig sov han igennem et par gange. En nat sov han 6 ½ time fra han blev lagt, en nat fem timer, og en nat sov han 8 timer! Der var ingen egentlig forklaring, vi havde ikke gjort noget nyt, det skete bare. Men så vender det igen, og vi forstår ikke helt, hvad der gør forskellen.

Hans dag ser sådan ud:
Kl. ca. 4-5 vågner og får flaske ca. 200 ml.
Kl. ca. ...


Annonce

... 6 Vågner – dagen er i gang
Kl. ca. 7.30 Havregrød og sødmælk
Kl. ca. 9.30 formiddagslur
Kl. ca. 10.30-11 frugt i stykker, brød, vand
Kl. ca. 12-12.30 Mos fra glas eller rester fra aftensmad, rugbrødshapsere, tomater, agurk eller andre grøntsager, vand eller mælk
Kl. ca. 13.30 eftermiddagslur
Kl. ca. 15.30 A38 med havregryn og frugt, frugt i stykker, brød med ost. P.t. havregrød, fordi han ikke vil have A 38 for tiden.
Kl. ca. 18 aftensmad – spiser som os, dog som regel med kartoffel/gulerodsmos ved siden af, hvis vi spiser bøf, frikadeller, laks etc . tomater, agurk, andre grøntsager
Kl. ca 19.30 aftengrød, hvis han ikke spiste godt til aften
Kl. ca. 20 i seng – får flaske ca. 100-200 ml alt efter om han har fået grød – siger selv stop

Måltiderne er heftige for tiden. Han vil hele tiden have det, vi har, vores mad, vores bestik og alt muligt andet. Han peger og peger og brokker sig og indimellem lykkes det at lokke lidt mad i ham. Som regel ved at snakke rigtigt meget med ham om det, han ser og peger på og give ham en tomat og så nå at give ham en skefuld, inden han får tomaten i munden.

Jeg stoppede med at amme for nogle uger siden. Jeg gad pludselig ikke mere til puttetid, og om morgenen var der ikke mælk nok, så der begyndte han at få flaske for godt en uges tid siden. Han er meget tørstig om aftenen – det er ikke nemt at få ham til at drikke om dagen.

Han har lige brudt gå-koden – har gået i en måneds tid, men for et par uger siden begyndte han at gå rigtig meget, og nu går han stort set kun – med lidt kravl af og til. Han er en meget aktiv dreng og har altid været det.

Jeg begyndte at arbejde for tre uger siden, så nu går min kæreste hjemme indtil oktober. Han skal i vuggestue fra midt i september.

Vi har brug for råd – eller for helt klart at få at vide, at kun tiden kan arbejde for os, og det er som det er. Vi ved godt, det nok skal gå over, men vi er til tider fortvivlede af mangel på søvn og gruer for næste fase, når han skal af med en af flaskerne. Hvornår skal han det, og hvilken en skal han af med?

Mange hilsner,
Maria

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Høj stol til baby

Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.

Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.

De...

Læs mere i Babylex

Kravlegård - køb af kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.

I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce