Svar: Vil ikke skeen og vågner tit
Kære Mor M
Nu hvor din datter er 9 måneder gammel, så må hun godt få større mængder sødmælk og andre komælksprodukter og hun kan således godt indtage mælk nok, selvom du nu ikke længere ammer. Du kan dog overveje, om du vil give hende modermælkserstatning - enten af en kop eller bruge det i f.eks. morgengrøden, for at hun ikke kun får komælk ... Når vi i DK anbefaler at man giver børn komælk, så adskiller vi os fra de øvrige nordiske lande, som først anbefaler komælk fra 1 års alderen.
Det er helt normalt at børn i jeres datters alder lukker munden for skeen. Det handler sjældent om kræsenhed, men derimod om at de er trætte af skemaden - fordi de gerne vil spise selv. Det er altså et udtryk for selvstændighed og ønske om at være mere med.
Det er vigtigt at bibeholde hendes naturlige lyst til at putte i munden og udnytte dette. Det betyder at I skal tilbyde så meget forskelligt som muligt, både mad i små stykker og mad i større stykker og mos, fordi jo mere variation hun får jo mere spændende virker maden også. Ligeså snart hun bliver et år, så bliver hun langt mere selektiv og meget mere bevidst om hvad det gør ved jer, hvis hun lukker munden sammen og skubber tallerkenen væk.
Der dog igen tvivl om at jeres datter allerede nu godt ved, at det at lukke munden gør noget ved dig / jer .... Når børn lukker munden så sker der mange forskellige ting. Det at knibe munden sammen er både et udtryk for at ville selv, at kunne selv, men det medfører også meget let at barnet bliver centrum for middagsbordet. Børn skal ikke være særligt gamle før de ved at de ved denne adfærd får deres forældres fulde opmærksomhed.
Nogle forældre går pligtskyldigt i gang med at lave specielle retter til barnet, man forsøger med alverdens ting, for at få hende til at spise bare et eller andet ... Naturligvis fordi vi alle ved, at det er vigtigt for barnets trivsel at det spiser. Men det bedste man kan gøre er faktisk ofte at servere det samme som I andre får og Hun skal se at det er det samme, som I andre får og har hun lyst til at smage fra jeres tallerken så er det også okay.
Sæt en tallerken foran hende og lad hende gå igang. Med den alder hun har nu, må du tilbyde hende næsten alt og det er vigtigt at du giver hende ro til at spise. Så prøv, at give hende lidt mad i stykker, lad hende spise selv og hold fokus lidt væk fra hende og hendes indtag af mad. Det er vigtigt med madro. Lad hende spise med fingrene og lad hende også forsøge sig med en gaffel. I starten kan du hjælpe hende med at putte maden på gaflen og føre den til munden, men lad hende også selv forsøge sig.
Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra jeres angivne tider og nuværende plan, ser således ud:
Morgen 6: Havregrød med frugtmos, havrefras at sidde med selv, som nu. Lav grøden med sødmælk eller mme og giv sødmælk af kop.
Puttes til lur kl. ca 8 som ...
... nu
Formiddag 10: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som makrel, tun, sildepostej, rognguf eller lignende. Suppleres med kogte pastaskruer, grøntsager i stykker, frikadelle, rejer, ½ hårdkogt æg eller lignende. Vand af kop.
Kl. 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk - det kan være rester fra aftensmaden eller mos fra glas, sødmælk af kop.
Puttes til middagslur som nu
Eftermiddag 16: Tykmælk, A38 eller neutral sødmælksyoghurt med rugbrødsdrys, ½ bolle med smør, ost, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter som pasta med kødsovs, boller i karry, lasagne, laks fra ovnen, frikadeller, farsbrød, medister med kartofler og brun sovs, kartoffelmos og millionbøf - hvad I nu kan finde på :) De gammeldags retter med sovs og hakket kød er ofte et hit. Vand eller sødmælk af kop.
Godnatgrød med frugtmos, mælk af kop.
Puttes til natten ca 19.30 som nu
Sen aften eller først på natten 23-01: Hvis hun vågner her, så vil jeg anbefale at I giver hende lidt mælk af en kop, så hun får lidt ekstra mættende i maven og derefter naturligt så vil kunne sove lidt bedre ...
Som du kan se ligner min plan jeres rigtig meget og der er ikke de store ændringer - dog er mit forslag at I kun giver grød 2 gange dagligt (morgen og som godnatgrød) og ellers giver mere grøntsager, kød og fisk. Jeg vil også anbefale at du ikke giver sødmælk til alle måltider, men også vænner hende til at drikke vand (hvilket du også skriver at hun gør og er glad for - det fremgår bare ikke af planen :)) Og så er ost også en god idé, for at sikre hende lidt ekstra kalk.
Det er meget fint at acceptere at hun lige nu spiser med gaffel og med fingrene og ikke så gerne med skeen. Men prøv dog at holde fast i grøden morgen og aften og at det stadig er okay at få lidt med ske her ... :) Når hun bliver ældre, vil hun jo selv skulle lære at spise med ske og det er ganske fornuftigt at holde fast i at skemaden ikke bare helt udgår - også fordi du netop via skemad, kan sikre hende ekstra energi og det er også godt til at holde maven igang, holde blodsukkeret stabilt og give god og naturlig mæthed ..
Du skal naturligvis sikre hendes behov for mælk, hvilket vil være ca 500ml dagligt, alt incl. Det vil sige at alt tæller med, både den mælk der indgår i grød og mos, den mælk hun drikker af kop, får via en portion yoghurt, via sovs osv.
At hun vågner hyppigt, skyldes sandsynligvis både alder og den udvikling hun går igennem. At der sker meget nyt, at amningen er stoppet, at tænderne bryder frem osv. osv. Hun er udsat for en del, som hun skal forholde sig til og alt hvad der sker i hendes hverdag, skal bearbejdes om natten, når hun sover. Derfor drømmer hun ekstra meget lige nu og har naturligt rigtig svært ved at sove roligt om natten :)
Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Negle
Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.
Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.
Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.
Bedsteforældre
Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.
Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.
Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.
Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder