Svar: Motorik - bruge sine hænder
Kære Mor
Nogle gange når børn slår sig selv, hiver sig i håret eller trækker sig i øret og det især er i den ene side - så kan det være tegn på at barnet har ondt i øret ... så hvis din dreng har været forkølet og virket generet i sine luftveje, så var det måske en idé at få tjekket om han har væske på øret :)
Men ofte er det ligeså meget noget helt naturligt for børn. De bruger deres hænder og finder ud af og øver sig i at bruge hænderne på forskellig måde - ligesom han også øver sig i at daske hænderne i bordet, lave lyd osv. Det er sjovt for ham.
Du skal naturligvis være opmærksom på at han skal bruge begge sine hænder - det kan godt være at han lige nu foretrækker sin højre hånd og det er helt fint, men det er vigtigt at venstre hånd ikke bare er passiv. Du skal være sikker på at han kan bruge sin venstre hånd og arm :)
Med den alder han har nu vil det være rigtig godt at træne "at skifte hånd" med ham, hvor du f.eks. giver ham et stykke legetøj i venstre ...
... hånd og så skal han samle hænderne og tage det, flytte det til højre hånd. Denne måde at koordinere på er vigtigt. På samme måde vil han også skulle putte hænderne til munden, tage det legetøj du har givet ham og putte det i munden for at undersøge det :)
Du må også gerne lege bevægelege med ham, hvor du triller ham og bevæger ham og du kan i den forbindelse også øve med ham, at du holder ham i hænderne og han så skal trække sig op at sidde og derefter op at stå. Det vil også give dig et indtryk af om han har lige meget styrke i begge arme og hænder.
Syng også sange med fagter, hvor du bevæger din hænder og fingre imens du synger og han kan efterligne dig - det kan f.eks. være "lille Peter edderkop", hvor du med dine fingre viser hvordan Peter kraver, regnen falder osv.
Hvis du oplever at han tydeligt er stærkere i den ene side i forhold til den anden, så synes jeg lige du skal få jeres læge til at se på ham :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Smile
Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!
Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.
Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.
Jo mere du kan smile, pludre og...
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.