Brev:
Gider ikke skemad - 8 mdr.
Hej Helen,
Så er vi her igen med et spm angående skemad. Det virker som om Gilbert ikke gider spise det!? Han er snart 8 mdr og vi startede lige så stille med skemad allerede da han var 4 mdr i håbet om bedre nattesøvn (den har vi stadig ikke fået...).
Bortset fra da Gilbert fik sine to tænder i undermunden er det gået jævnt ok med at spise - han har aldrig spist store mængder, men vi er fint kommet op på de tre hovedmåltider og 2 mellemmåltider om dagen, med varieret kost. DOG skal grøntsagsmos ledsages af frugtmos (eller blandes i grød) for at glide ned... og kartoffelmos er aldrig blevet et hit. Men generelt smager han gerne på alt og lader ikke til at være kræsen.
Så vores problem handler mere om adfærd end om smag, tror jeg. Stort set siden begyndelsen har måltiderne fungeret bedst hvis Gilbert havde sin egen ske i hånden. Efterhånden har vi introduceret flere og flere ting, han selv kan sidde med, fx rugbrødsbjælker, stykker/skiver af grønt og frugt, madpandekager, bonde-brødshapsere med smør/smørost, rejer, ærter, ostebjælker osv. hvilket han elsker at sidde og smatte med (og der ryger også en del ned og vi hjælper ham lidt med hænderne). Han er blevet god til at tygge og sluger også større "klumper" (fx halve stenfri druer efter lidt tyggen).
MEN særligt de sidste tre uger oplever vi ...
... at han vægrer sig ved skeen... så snart vi fører den op mod hans mund kaster han hovedet tilbage og brokker sig... først når han er "optaget" af en aktivitet med hænderne, åbner han munden når skeen kommer derop - frivilligt men fuldstændig uden opmærksomhed på det...
Vi har prøvet forskellige set-ups fx stille og roligt alene-spisetid hvor vi forsøger at holde øjenkontakt osv - men han vender sig væk. Vi har også prøvet, når vi alle sidder og spiser så der er noget at kigge på, men resultatet er det samme - vi skal lokke og snyde det i ham. Vi snakker til ham, siger lyde og prøver at skabe en god stemning - men sjældent kan vi få mere end ½ dl i ham og ofte kun 10 skefulde. Det er jo slet ikke nok - men han virker ikke ekstra sulten efter flaske, som han får tilbudt før sine to lure og så til godnat og midt om natten (når han selv melder sig).
Han spiser 150-200 om natten, men de andre gange ca 100. Så det er ikke fordi han spiser sig mæt i mælk. Og der er heller ikke tænder på vej eller ondt i hals eller lign. Har også prøvet to forskellige stole samt at sidde hos en af os - samme resultat.
Kan det virkelig passe at han kun interesserer sig for mad, han selv kan styre? Og har du nogle idéer til hvordan vi kommer udover det? Det varer jo længe før han kan spise sig mæt uden skemad...
Hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Søvn
Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.
Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...