Annonce

Annonce

Svar: Søvnvaner - 16 mdr.


21. marts 2011

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mette

Der er rigtig mange ting som skal være opfyldt for at børn kan sove godt om natten og nogle af disse ting er:

1. En god rutine om dagen, det vil sige fast stå op tid, fast puttetid og faste tider for spisning, leg og søvn i løbet af dagen.

2. Fast indtag af mad hele dagen igennem. Både faste tider, men også tilbuddet af mad - det er vigtigt at han får tryptofanholdige fødevarer som er med til at give søvnkvalitet

3. Fysisk stimulering, det er vigtigt at han aktiveres motorisk, bruger sig selv rigtig meget fysisk, så han får en naturligt fysisk træthed og behov for ro i kroppen.

4. Mental stimulering, det er vigtigt at han bruger sig selv intellektuelt, får lov til at undersøge, udforske, mærke verden, spise selv (det at koncentrere sig om at spise, føre maden til munden uden at spille, holde det på gaflen eller skeen eller mellem fingrene er god stimulation. Ligesom han skal bygge med klodser, lave puslespil, læse i bøger, I skal synge osv.

5. Gode soverutualer - et fast putteritual, som f.eks. at blive puttet med bamse, sutteklud, godnathistorie og godnatsang. Bruges sut, skal han lære selv at finde den.

6. Ingen smerter, sygdom eller andet, som naturligt kan gøre at han ikke kan sove særlig godt.

7. Tryghed, det er vigtigt at sengen forbindes med noget trygt og rart, at han er glad for at være i sin seng og synes det er dejligt at skulle sove og også overgive sig til søvnen. Han må ikke græde sig i søvn, må ikke være utryg og bange.

.. og mange flere ting, men da det er sutten du spørger til, så vil jeg i dette svar skrive lidt om dette.

Det er vigtigt at du lærer ham at tage sutten om dagen. ...


Annonce

... Han skal ikke længere have den i munden, men skal konsekvent have den i hånden. Når han selv kan finde den om dagen er det lettere at føre dette ritual over til natten. Det er fint at lade ham have en masse sutter i sin seng, når han så vågner om natten og har brug for den, så må du i første omgang hjælpe ham med at lede efter sutterne, finde den og få den i hånden og derefter skal han selv putte den i munden.

Det kan nogle gange hjælpe at koble sutten til en stofble eller lignende, fordi suttekluden kan være lettere for ham at finde, når han skal gøre det halvt sovende :)

Du kan sandsynligvis ikke vænne ham af med sutten som søvnassociation, med den alder han har, men må i stedet arbejde på at gøre ham selvhjulpen, så hans natlige uro ikke behøver involvere jer :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når alt dette er sagt, er det også vigtigt for mig at sige, at jeg har indtryk af at du gør rigtig mange gode ting og gør alt hvad du kan for lille S. Jeg ved fra et af dine tidligere brev, at du også har en faglig baggrund som gør, at du naturligt ved hvor vigtigt det er med både søvn, mad og væske og du kæmper naturligt en kamp hver dag ... jeg ved det godt og forstår det godt - men prøv også at holde fast i at han trives og udvikler sig. At han trods sit sparsomme indtag af mad og sine dårlige søvnvaner, faktisk virker til at være en dreng i trivsel - det er i hvert fald det jeg tyder ud af dine breve :) Så helt galt kan det altså ikke være og så prøv at finde roen i dette - for måske - jo mere roligt du tager det, jo mere rolig bliver han også og jo lettere vil hverdagen måske glide for jer ...

Stort knus her fra Danmark til dig :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen..

Jeg er så glad for du ikke er længere end et tryk på powerknappen væk... tak for din brevkasse!!

Jeg har virkelig brug for dine råd og viden.

Hilsen
Thilde, mor til Louie 7 måneder


Annonce