Svar: Sover sent
Hej med dig
Jeres datter har det jeg kalder for en sen søvnfase, det betyder at hun står sent op, sover sent hele dagen igennem og naturligt derfor også går sent i seng.
At have en sen søvnfase er naturligvis helt okay og i orden, hvis det i øvrigt passer jer forældre og hvis hun trives med det ... Din datter sover som udgangspunkt det hun har behov for, hun sover bare på tidspunkter, der ikke passer jer forældre så godt - I ville hellere at hun sov kl 20 og ikke først kl. 22 ...
Samtidig så sker det ofte også at når dagen starter så sent, som den gør hos jer, så kan det være svært at få hele dagen til at hænge sammen, hvad angår indtag af mad, mælk, aktivitet osv. Og det kan gøre at dagen igennem bliver lidt rodet, der bliver flere små rodede powernaps og dette påvirker overskuddet om aftenen og kan give ekstra tråd, pylre og stor uro ..
Mit forslag er derfor at I arbejder på at få ændret hendes søvnrytme og det betyder at I er nødt til at vække hende om morgenen, så dagen ikke først starter kl. 10 som nu, men starter allerede kl. 7-8, hvor I andre også normalt står op.
For at hun ikke skal falde i søvn med det samme, så kunne du i en overgangsfase lægge et bad ind om morgenen/formiddagen og derefter så putter hende til en formiddagslur.
Derudover vil jeg foreslå jer at I arbejder på 3 faste lure dagligt, en formiddagslur, en middagslur og så en powernap sidst på dagen. Sammenlagt skal I arbejde på at hun sover ca 4 timer i løbet af dagen og 11 timer om natten. Om dagen kan hun sove to lige lange lur og en powernap ...
... som 3. lur, eller hun kan sove en kortere formiddagslur, en længere middagslur og en powernap sidst på dagen.
Den plan I skal arbejde hen imod ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre, vækkes når I andre står op.
Morgen 7.30: Tilbydes lidt grød med frugtmos som topping, vand af kop.
Kan evt. bades, skal i hvert fald aktiveres her, så hun forsøges holdt lidt vågen og aktiv.
Ammes og puttes til formiddagslur ca 9-9.30
Frokost 11.30-12: Tilbydes lidt grød med frugtmos (anden type end om morgenen), kan også hver anden dag tilbydes grøntsagsmos, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13-13.30 tidspunktet afhænger af hvor lang en formiddagslur hun har taget.
Eftermiddag 16-16.30: Ammes
Puttes til dagens 3 lur, som ofte er en powernap på 30 minutter (faktisk den lur hun lige nu først tager kl. 19, men naturligt ligger tidligere fordi I er stået tidligere op)
Aften 18: Grøntsagsmos, vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca kl 20 - tidspunktet variere igen lidt efter hvor lang en 3. lur hun har taget og hvor sent den ligger.
Sen aften 23-24: Ammes
Midt nat 03: Evt. amning - mange børn er 6 måneder før de kan begynde at undvære denne.
Som du kan se ligner min rytme meget den rytme I allerede har - det er det jeg mener med, at jeres datter lige nu faktisk sover det hun har brug for, men det er rytmen, tidspunkterne I skal flytte på. Og det kan I kun gøre ved at vække hende om morgenen og på den måde få startet dagen tidligere.
Rigtig meget held og lykke med det projekt :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Tvillingefødsel
Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.
En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.
Man...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.