Svar: Udmalket modermælk med virus?
Kære Anne
Normalt vil du godt kunne amme, selvom du er syg, har influenza, feber eller andet. Du behøver således normalt ikke malke ud, fordi din dreng naturligt vil spise det, der er hans behov. Han vil måske spise lidt mindre af gangen og måske spise lidt hyppigere, men det vil din krop reagere helt normalt på og indstille sig på.
Det vil være naturligt at du i forbindelse med sygdom oplever en nedsættelse af din mælkeproduktion, men hvis du sørger for at lægge til, når din dreng viser behov, så vil din produktion normalt naturligt stige igen i takt med at I atter får det bedre.
Hvis du ønsker at malke ud og gemme din mælk i fryseren, så bør din mælk i princippet være helt ren ... men det er noget der er en del meninger om og hvordan det lige præcis forholder sig med en mavevirus, tør jeg ikke sige - og det er desværre ikke noget jeg har kunne finde noget præcist om.
Jeg har tidligere undersøgt, hvordan man skulle forholde sig, hvis man f.eks. havde en ...
... svampeinfektion - her sagde nogen, at man skulle undlade at gemme og nedfryse mælk fra "svampeperioden" fordi svamp godt kunne overleve fryseren og dermed give risiko for at man blev smittet igen senere hen.
Andre sagde, at man sagtens kunne gemme og fryse mælken, selvom man havde fået konstateret svamp i brystet. Vi har jo normalt svamp (candida) i vores mundhule og i vores omgivelser og mælken vil blive fordøjet i mavetarm systemet og vil ikke kunne skade barnet...
Visse sygdomme smitter gennem modermælk, det ved vi. Det gør f.eks. HIV og Aids. Men har man f.eks. Hepatitis eller Herpes Simplex virus, vil man godt kunne amme sit barn, med mindre der er friske sår på brystet. Vælger man at malke ud, for at opretholde sin mælkeproduktion, vil denne mælk dog skulle kasseres og kan ikke gemmes i køleskab eller fryser.
Så hvad når vi frem til ... Tja ... for at være på den sikre side, er det sandsynligvis rigtigt det du har gjort, kasseret din mælk.
Håber du kan bruge dette videre :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Barselsorlov
I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.