Annonce

Annonce

Svar: Vask af babytøj og legetøj


21. januar 2011

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udstyr.

Kære Udlandsdansker

Det anbefales at man vasker barnet tøj separat de første par gange. Nyt tøj kan indeholde overskudsfarve og skadelige
kemikalier fra produktionen, som barnet ikke skal udsættes for.

Det anbefales også at begrænse brugen af vaskepulver og så vidt muligt undlade at bruge skyllemiddel. Når man bruger vaskemidler, skal man generelt sørge for at vælge produkter uden parfume og andre skadelige kemiske stoffer. Når det er muligt bør man købe miljømærkede produkter og det anbefales i DK at se efter svanemærket eller blomstermærket.

Det anbefales at vaske sengelinned - pude, dyner, rullemadras og også undertøj, stofbleer og lignende ved 60 grader. Det øvrige tøj barnet bruger kan vaskes ved 30-40 grader som anbefales af producenten.

Der er som udgangspunkt ikke noget i vejen for at barnets tøj og de voksnes tøj vaskes sammen, hvis du i øvrigt vasker som ovenfor beskrevet. Men du har naturligvis ret i, at hvis I ryger, vil der være nikotin i tøjet, som naturligt kan blande sig med jeres barns tøj. Generelt anbefales det jo at man ikke ryger ... :)

Med hensyn til legetøj og rengøring, så må dette være et skøn og legetøjet må rengøres efter behov.

De generelle råd omkring legetøj lyder:

- Køb CE-mærket legetøj og fravælg legetøj, der lugter
grimt eller parfumeret. Det kan give allergi.

- Vælg hård frem for blød plast. Blød plast afgiver ofte
flere skadelige stoffer, bl.a. ftalater. Gammelt ...


Annonce

... blødt
plastlegetøj bør kasseres.

- Køb legetøj uden løse smådele, som barnet kan komme
til at sluge. Det kan være løstsiddende dukkeøjne, batterier, perler og lignende. Man kan rekvirere en gratis legetøjstester hos Sikkerhedsstyrelsen.

- Nyt legetøj bør være vaskbart eller rengøringsvenligt. Man bør jævnlig efterse barnets legetøj for revner, skarpe kanter og løse smådele.

- Legetøj kan let forurenens med snot, opkast, bakterier fra urin, afføring osv. og er derfor en almindelig smittekilde blandt børn. Legetøj puttes i munden og bruges normalt af mange børn. Smittefaren er naturligvis større i institution end hjemme. Derfor skal legetøj helst kunne tåle vand og være let at rengøre.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

- Legetøj bør rengøres med engangsklude tilsat rengøringsmiddel, når det er synligt snavset. Småt legetøj kan lægges i en pose af stof og vaskes i vaskemaskinen ved 40 grader. Tøjdyr bør kunne tåle maskinvask. Større legetøj af plastmateriale vil ofte kunne tåle at komme i opvaskemaskine.

I daginstitutioner er kravene til hygiejne og rengøring af legetøj naturligvis skrappe, fordi mange børn leger med legetøjet, er samlet på lille plads og smitterisikoen er stor. Derfor anbefales det at man i institutioner vasker legetøjet grundigt en gang om måneden. Det behøver du ikke gøre hjemme, men hvor meget det er nødvendigt er en individuel vurdering :)

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udstyr:

2. maj 2025 | Udstyr | 22 mdr.

Natlampe

Kære Helen Som du ved, så har vi store udfordringer med storesøsters (22mdr)...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex

Trøske

Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.

Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce