Svar: Gulsot og bilirubinværdier
Det mature barn, som er født til tiden, vil ofte udvikle gulsot i løbet af 3-4 levedøgn. Denne gulsot tiltager de efterfølgende 2-3 dage, hvor bilirubinværdien almindeligvis maksimalt når til 150-200 mikromol/l og herefter falder til omkring 150 mikromol/l, når barnet er omkring 2 uger gammelt.
Ved værdier over de nævnte eller ved længerevarende gulsot må man overveje behandlig, samt årsager til barnets gulsot. Der er nogle regler for hvor meget bilirubinen skal falde og hvor hurtigt, alt efter hvad barn (maturt/præmaturt) der er tale om. Det er altid en lægelig vurdering at barnet skal udredes nærmere, hvis bilirubinen ikke falder som forventet.
De præmature, de fortidlig fødte børn, får ofte gulsot tidligere end beskrevet herover og samtidg er deres gulsot også ...
... længerevarende og lidt mere udtalt. Man kan sige at jo mere præmaturt barnet er, jo mere gulsot har det ofte også.
På de afdelinger hvor jeg har været ansat ser man altid på det enkelte barn og vurderer hvorvidt barnet virker påvirket af sin gulsot. Lavvægtige børn, dvs børn under 3000g lysbehandles, når bilirubinværdien overskrider 10 pct. af vægten. Tungere børn lysbehandles ved en grænse på 350 mikromol/l.
Nogle steder går man fast ud fra at lysbehandle børn når værdien stiger op til mere end 10 pct af barnets vægt.
Bilirubin er et nedbrydningsprodukt af hæmoglobin altså de røde blodlegemer. Jeg mener ikke at værdier ligger på nul, men mener faktisk at bilirubinniveauet ikke bør være højere end ca. 20 normalt, men det må du ikke hænge mig op på.
Håber dette var svar nok:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.
Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
Viden om børn:
Episiotomi - Epis
Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.
Der findes to typer af Episiotomi:
1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...
Tommelfinger - sutte på
Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.
At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!
Hilsen drengens forældre