Annonce

Annonce

Svar: Vågner tidligt - 9 mdr.


6. december 2010

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Betina

Tak for dit brev og velkommen til :)

Din datter sover en del i løbet af dagen, ofte 4½ time samlet og det betyder naturligt at hendes nattesøvn bliver lidt kortere. Samlet set, har hun brug for at sove ca. 14 timer i døgnet og det gør hun som tingene er nu.

Det der kunne være ønskeligt var at hun sov lidt mindre om dagen og dermed forlængede sin nattesøvn og det er helt rigtigt tænkt, at I kunne hjælpe hende til dette, ved at afkorte hendes formiddagslur stille og roligt.

Det er netop vigtigt at det bliver stille og roligt og problematikken hos jer er, at hun jo naturligt er træt allerede kl. 8, når hun vågner kl 5. Og hvis hun fortsat puttes til morgenlur i stedet for en formiddagslur, så vil det sandsynligvis ikke give ekstra søvn om morgenen, men kun gøre at hun bliver ekstra træt hele dagen igennem og forlænger sin nattesøvn ved at gå tidligere i seng ... Hendes sengetid skal stadig bibeholdes som den er nu, det er jo om morgenen hun gerne må begynde at sove lidt længere.

Derfor er det en god idé, hvis I kan forsøge at putte hende lidt senere til lur om formiddagen, så hun ikke puttes allerede kl. 8, men først kl. 8.15. Dagen efter kl. 8.30 så kl. 8.45, så kl 9 osv. så hun begynder at sove lidt senere lur.

Samtidig med dette skal I så også forsøge at afkorte hendes formiddagslur, så hun sover 15 minutter mindre, det vil sige at hvis hun plejer at vågne kl. 11, så vækkes hun nu kl. 10.45, så kl. 10.30. På den måde får I både flyttet hendes lur til senere og får samtidig afkortet formiddagsluren.

Dette burde gøre, at hun naturligt begynder at få forlænget sin ...


Annonce

... nattesøvn og altså forlænger om morgenen. Netop det at flytte på hendes lur, så den også ligger senere, gør at middagsluren bibeholdes og hun stadig er parat til at komme i seng kl. 19.30-20 som nu. Og så putte tidspunktet altså ikke flyttes frem, så I får forlænget nattesøvnen i den rigtige ende:)

Den plan I skal nå frem til ser således ud:

Tidlig morgen 04/05: Ammes og sover videre

Morgen 7: Øllebrød som nu

Formiddag 8.30-9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca 9-9.30

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager, grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Ammes og puttes til middagslur - den vil naturligt ligge lidt tidligere end nu, fordi formiddagsluren er kortere. Så hun vil måske være parat til at sove kl. ca 13.30

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, yoghurt med frugtmos som nu, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, risretter, pastaretter, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags, vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Det er altså hos jer vigtigt at være opmærksomme på, at formiddagsluren både skal afkortes men også skal lægges senere. Og dette gøres ved at flytte og afkorte med 15 minutter af gangen dag for dag, indtil I fornemmer at det fungerer. I skal indstille jer på at det kan tage nogle uger, at få den nye rytme passet ind - det er sjældent noget der ændres fra dag til dag. Men uger er også til at have at gøre med og en periode der kan overskues ... :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt :)

Rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilstoppet tårekanal

Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.

Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.

Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...

Læs mere i Babylex

Flyverdragter til børn

Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.

Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce