Svar: Putning og ulykkelig om natten
Kære Mette
Det har stor betydning, hvordan S.´s rytme er i løbet af dagen og det lyder som om at I ikke helt har nogen fast dagsrytme ...
Det er vigtigt at S. kommer op om morgenen til fast tid og at dagen starter, når det er naturligt at dagen begynder. Det betyder at han ikke bør sove længe selvom det er weekend, det er vigtigt at I starter dagen til samme tid.
Du har ret i at han måske kan begynde at nøjes med kun en lur dagligt, de fleste børn er mellem 12-18 måneder når de kan nøjes med en lidt længere middagslur. Du fortæller dog også at han er let at putte til formiddagsluren og det lyder ikke som om at I kan strække ham særligt længe der, uden at han vil blive overtræt. Sover han så lang formiddagslur, så vil han naturligt sove sen middagslur op på den måde flytter hele hans rytme sig, så han naturligt også går senere i seng.
Jeg tænker at det derfor er værd at overveje, om ikke du skal vække ham fra formiddagsluren, så han ikke sover mere end ca 45-60 minutter der. Og så naturligt putte ham til en middagslur kl. 13.30, hvor han så kan sove 1½-2 timer og altså stadig nå at komme op, få noget ud af dagen og aftenen og blive puttet i seng omkring kl. 20.
Måden han sover på om dagen, vil naturligt også påvirke måden han sover på om natten.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen 7.30-8: Havregrød, letmælk af kop.
Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, vand af kop.
Formiddagslur - sover 45-60 minutter
Frokost 11.30-12: Rugbrød eller andet fiberholdigt brød med smørbart pålæg, kød, fisk, grøntsager osv. Det kan også være en varm middagsret bestående af grøntsager, kød, fisk, ris, pasta osv. Vand af kop.
Tilbydes evt. en banan og lidt mælk og puttes til middagslur, hvor han så gerne må sove 2 timer
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, en portion yoghurt med drys, revne æbler eller andet, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, risretter, pastaretter, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Helt almindelig børnevenlig mad, mad der tager ...
... udgangspunkt i jeres mad - både mad i stykker og moset mad. Letmælk af kop.
Tilbydes havregrød, flerkornsgrød eller lignende som godnatgrød, skal indgå som en del af putteritualet.
Ammes eller kop med mælk, godnathistorie, sang osv. og puttes til natten ca kl. 20
Min tanke er altså at hvis du kan få skabt en rytme, hvor han sover to lure dagligt, men sover kort formiddagslur og længere middagslur, så vil det naturligt påvirke hans nattesøvn positivt. Derudover er det vigtigt med fast stå op tid, for netop at få skabt en rytme, hvor han naturligt så også vil være bedre parat til at sove, når han så bliver puttet.
Det kan være en god idé at give ham grød som godnatmad, det mætter og holder mætheden længere i maven = mere ro. Samtidig er det sådan at visse fødevarer er med til at forbedre vores søvnkvalitet, det der kaldes tryptofanholdige fødevarer.
Det er f.eks. bananer, brød (grovere grødtyper), pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager er også vigtigt. Så hans aftensmad og det han tilbydes som godnatmad har også betydning for hans søvn og evne til at overgive sig til søvnen.
At han virker ulykkelig nogle gange og tydeligt vil have jer inden for synsvidde handler sandsynligvis om alder og udvikling. På samme måde som børn i 8-10 månedersalderen søger deres forældre ekstra, fordi de begynder at kravle og bevæge sig mere og mere ud i verden på egen hånd, på samme måde kan man se en reaktion hos børn i jeres drengs alder - ofte sammenhængende med at de begynder at gå. Derfor er det vigtigt at I er der for ham og anerkender hans behov for at have jer nær - også om natten, hvor han vågner. Sandsynligvis af drømme, men ikke mareridt som I selv kender det :)
Men det er også vigtigt at I ikke kommer ind i en vane med at han skal ligge i sin seng en time for at falde i søvn, så er det bedre at tage ham med ind i stuen og vente på at han så atter vise tegn på at kunne sove :)
Håber ovenstående hjælper videre, fortsat held og lykke!
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Zoneterapi
Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.
Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.
Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.