Svar: Sove på maven - 1 mdr.
Kære Christina
Tillykke med lillesøster, hun lyder til at være en rigtig fin lille pige, som trives godt med amning - dejligt :)
Det er rigtigt at det nogle gange kan hjælpe lidt på maveuroen at lægge barnet på maven - især hen over dine ben eller på din brystkasse, som du også beskriver.
Børn må gerne ligge på maven, faktisk er det vigtigt at de ligger på maven, fordi de derved får styrket deres nakke og rygmuskler, MEN det bør være når de er vågne eller når du er ved siden af hende, så du kan holde øje med hende hele tiden - og du skal selv være vågen!
For det er jo, som du også er inde på, risikoen for vuggedød som man er bekymret for og det er en bekymring som skal tages alvoligt. I begyndelsen af 1990’erne fik man dokumentation for at børn der sov på maven var i øget risiko for vuggedød. Derfor ændrede Sundhedsstyrelsen sine anbefalinger om spædbørns sovestilling og dette medførte et kraftigt fald i hyppigheden af børn der dør vuggedød.
Man har påvist at risikoen for vuggedød ...
... er op til 10
gange højere, hvis barnet sover i maveleje i forhold
til rygleje. Man har også påvist, at risikoen for vuggedød er dobbelt så stor, hvis barnet sover på siden. Det er altså ikke uden grund at man anbefaler at børn skal sove på ryggen
Det anbefales ikke at man sover sammen med sit barn og det kan være problematisk, hvis du sover med hende på din brystkasse om natten. Der er her stor risiko for at din datter bliver overophedet og hvis hun får en for høj legemstemperatur, så kan der dannes det der hedder interleukiner, som kan have en hæmmende effekt på åndedrætscentret og medføre død. Man mener at årsagen til mange vuggedødsfald er, at børn der sover på maven ikke kan komme af med overskydende varme.
Så om dagen hvor du er vågen, så er det helt fint at hun ligger hos dig og finder roen på din brystkasse - intet er jo mere dejligt end at sidde med sit spædbarn der :) Men om natten, bør hun sove med lidt afstand til dig og med sin egen dyne.
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
26. juli 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Jeg er førstegangsforælder og mor til en dejlig dreng på fem...
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
Viden om børn:
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Navlestrengsblod - stamceller
Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.
I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.