Svar: Mareridt? Forstyrret søvn - ?
Kære bekymrede mor
Tak for dit brev, din fine beskrivelse af dine drenge - især af lille O. og velkommen til :)
Børn vil ofte omkring 20 måneders alderen sove meget uroligt og kan som du beskriver vågne med skrig og virke næsten utrøstelige. Det handler om at børn i den alder begynder at opleve verden større og de begynder at få en lille smule farefornemmelse.
De bevæger sig mere omkring, oplever mere og mere af verden på egen hånd og de oplever også mere og mere modstand i løbet af en dag. Det kan være andre børn der skubber, tager legetøjet ud af hænderne på dem eller lignende. Det kan også være voksne som sætter flere grænser, der gives flere nej'er i løbet af en dag, I holder mere fast i ham, for at han ikke skal komme til skade osv. Og alt det han oplever om dagen, skal bearbejdes i drømme og derfor drømmer han mere og sover mere uroligt lige nu.
Det gør at børn i denne alder godt kan vågne med skrig og gråd og søge deres forældre. De har brug for hjælp til at komme videre i søvnen igen, brug for hjælp til at lade roen komme over dem.
Men, det er faktisk også sådan at børn helt ned i 1½ års alderen kan få det der hedder natteskræk, som ikke er det samme som mareridt og som derfor også skal behandles forskelligt.
Mareridt optræder under det der hedder REM-søvn som er vores drømmesøvn og når børn har mareridt, så vågner de, græder, kalder på mor og far. Natteskræk derimod opstår under den dybeste non-REM søvn og det betyder at ...
... barnet faktisk ikke vågner. Her vil barnet stadig befinde sig i en sovende tilstand og netop derfor være konfus, afvise forældres kærtegn, skubbe forældre væk og det lyder faktisk som om at din dreng får anfald af natteskræk. Selvom barnet sover, vil det ofte se vågent ud og man tror som forældre at barnet er vågen - men han sover.
Derfor er det også vigtigt ikke at tænde lys og ikke at tage ham op, men i stedet prøve at berolige ham og få ham tilbage i søvnen ved at lægge ham ned, putte ham med dynen og kærtegne han lidt, sige lidt beroligende ord. Men ikke tale for meget, for taler man for meget, så bliver man en del af hans drøm og det skal I ikke være.
Når I tager ham op, så vågner han sandsynligvis for meget og netop fordi han jo sover under sine anfald, så bliver han forvirret og forstår ikke hvad det er I har gang i - derfor vil han nogle gange have sin bamse, nogle gange ikke, så vil han ud, så vil han være på værelset osv. Det handler om at han bliver forvirret, fordi han vågner for meget p og ikke forstår hvad der foregår - han har ingen erindring om at han har skreget eller virket angst, derfor forvirrer det ham for meget, når I tager ham op.
Prøv derfor næste gang at tage det helt roligt og se om I ikke kan hjælpe ham videre i søvnen, uden at han vågner op, men netop berolige og betrygge ham og så sove videre :)
Selvom natteskræk ser skræmmende ud, så er det helt normalt og skader ikke barnet :)
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Kræsenhed
Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.
Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.
Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.
I må respektere at der er noget mad,...
Mælkedranker
Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.
De første 6 måneder vil det lille barn naturligt leve af mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, så er det vigtigt, at mængden af mælk skrues gradvist ned. Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne komme til at mangle vigtige næringstoffer - som naturligt indtages via en almindelig sund...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.
Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)
Kærlig hilsen
Christine, mor til to