Annonce

Annonce

Svar: Mareridt? Forstyrret søvn - ?


2. september 2010

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev, din fine beskrivelse af dine drenge - især af lille O. og velkommen til :)

Børn vil ofte omkring 20 måneders alderen sove meget uroligt og kan som du beskriver vågne med skrig og virke næsten utrøstelige. Det handler om at børn i den alder begynder at opleve verden større og de begynder at få en lille smule farefornemmelse.

De bevæger sig mere omkring, oplever mere og mere af verden på egen hånd og de oplever også mere og mere modstand i løbet af en dag. Det kan være andre børn der skubber, tager legetøjet ud af hænderne på dem eller lignende. Det kan også være voksne som sætter flere grænser, der gives flere nej'er i løbet af en dag, I holder mere fast i ham, for at han ikke skal komme til skade osv. Og alt det han oplever om dagen, skal bearbejdes i drømme og derfor drømmer han mere og sover mere uroligt lige nu.

Det gør at børn i denne alder godt kan vågne med skrig og gråd og søge deres forældre. De har brug for hjælp til at komme videre i søvnen igen, brug for hjælp til at lade roen komme over dem.

Men, det er faktisk også sådan at børn helt ned i 1½ års alderen kan få det der hedder natteskræk, som ikke er det samme som mareridt og som derfor også skal behandles forskelligt.

Mareridt optræder under det der hedder REM-søvn som er vores drømmesøvn og når børn har mareridt, så vågner de, græder, kalder på mor og far. Natteskræk derimod opstår under den dybeste non-REM søvn og det betyder at ...


Annonce

... barnet faktisk ikke vågner. Her vil barnet stadig befinde sig i en sovende tilstand og netop derfor være konfus, afvise forældres kærtegn, skubbe forældre væk og det lyder faktisk som om at din dreng får anfald af natteskræk. Selvom barnet sover, vil det ofte se vågent ud og man tror som forældre at barnet er vågen - men han sover.

Derfor er det også vigtigt ikke at tænde lys og ikke at tage ham op, men i stedet prøve at berolige ham og få ham tilbage i søvnen ved at lægge ham ned, putte ham med dynen og kærtegne han lidt, sige lidt beroligende ord. Men ikke tale for meget, for taler man for meget, så bliver man en del af hans drøm og det skal I ikke være.

Når I tager ham op, så vågner han sandsynligvis for meget og netop fordi han jo sover under sine anfald, så bliver han forvirret og forstår ikke hvad det er I har gang i - derfor vil han nogle gange have sin bamse, nogle gange ikke, så vil han ud, så vil han være på værelset osv. Det handler om at han bliver forvirret, fordi han vågner for meget p og ikke forstår hvad der foregår - han har ingen erindring om at han har skreget eller virket angst, derfor forvirrer det ham for meget, når I tager ham op.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Prøv derfor næste gang at tage det helt roligt og se om I ikke kan hjælpe ham videre i søvnen, uden at han vågner op, men netop berolige og betrygge ham og så sove videre :)

Selvom natteskræk ser skræmmende ud, så er det helt normalt og skader ikke barnet :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babynest

En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.

En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...

Læs mere i Babylex

Brystopereret

Mange kvinder bliver idag brystopereret. En brystoperation kan både være en brystreduktion, hvor man har fjernet noget af brystet og en brystimplantation, hvor man har gjort brysterne større.

Mange kvinder bekymrer sig om hvorvidt de vil kunne amme deres barn, når de er brystopererede og der er ikke andet at gøre, end at se hvad tiden bringer. Nogle kvinder vil fint kunne amme, det afhænger meget af operationsmåden. En del kvinder ammer delvist, giver altså bryst og supplerer med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce