Svar: Lære at spise med gaffel og ske
Kære Marlene
Den bedste måde at lære børn at brug gaffel og ske på, er ved at lade dem få dette i hånden, når man samtidig giver dem mad. Barnet vil naturligt begynde at gøre det samme, følge samme bevægelser som det ser mor og far gøre, når det bliver madet. Barnet spejler sig jo i de voksne og vil gerne gøre det samme :)
Gaffel kan jeres dreng sagtens spise med nu, men det kræver naturligvis øvelse og han vil stadig ofte bruge sine fingre. Det er lettere at spise med fingrene, derfor foretrækker han dem og den skal han også have lov til :)
Det er fint at hjælpe ham maden på gaflen, hvis det kniber en gang imellem og det er også fint at opmuntre ham "ind i munden skat", "brug gaflen, sådan ja, fint" eller hvad du nu kan sige, så han får lyst til at bruge den og guides til, hvad du gerne vil. Det kan også hjælpe nogle gange at give ham lidt med din gaffel eller gøre omvendt, ...
... "må mor smage?" og få ham til at give dig noget med sin gaffel, så det at spise virkelig bliver noget hyggeligt :)
Ske er sværere at spise med og de fleste børn mestrer faktisk ikke dette før de er ældre, mange først omkring 16 måneders alderen. Der sker nemlig det, at når skeen føres fra tallerkenen og til munden, så drejer barnet skeen på hovedet før den rammer munden og det betyder at al maden ryger af. En gaffel gør det ikke noget, hvordan vender, så kommer maden i munden alligevel :) Men skeen er svær.
Man kan købe forskellige typer af børneskeer og Kaj Bojesen har blandt andet designet en ske, den kaldes for "hankeske", hvor håndtaget er rundt, så barnet bedre kan holde den. Samtidig er selve skeen ret dyb, så den rummer lidt mere, så der stadig sidder noget på skeen, selvom man måske spiller lidt på vejen ...
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Frugtmos og børn
Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.
Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.
Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...
Navlestrengsblod - stamceller
Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.
I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...