Annonce

Annonce

Svar: Hvordan bliver ulvetimen hyggelig?


3. august 2010

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære L´s Mor

Med den alder jeres datter har nu, er det rigtig vigtigt at hun føler sig medinddraget i de ting der foregår. Derfor er det rigtig godt, at du forsøger at få hende til at deltage i madlavningen, selvom hendes interesse for det er kortvarig :)

Men der er mange andre ting hun også kan hjælpe med - dække bord f.eks., og det kan der godt gå noget tid med. Det er jo begrænset, hvor mange ting hun kan bære af gangen, så en tallerken, et glas, bestik osv. der skal sættes hen på bordet, hvor hun skal gå frem og tilbage, du giver hende en ting og hun sætter den hen (imens du rører i gryderne), det kan være en måde at mødes på og få tingene klaret på :)

Det er altid stressende om aftenen, og den uro og stress mærker hun naturligt også og den spreder sig til hende. Samtidig har hun jo, som du selv nævner, haft en lang dag i vuggestuen og har brug for at mærke dig og også brug for at koble fra og finde roen selv - så det er naturligvis en balance mellem at give hende ro, når hun kommer hjem og samtidig også lave noget med hende.

At sætte sig og lege, læse bøger, synge sange eller lignende kan være rigtig godt. Det du skal være opmærksom på er, at det naturligt er svært for hende at slippe dette, fordi du skal igang med de praktiske gøremål. Det er svært for hende at det hyggelige og rare slutter og hun føler det sandsynligvis som en afvisning, når du sætter hende fra dig, siger eller signalerer "nu må du lige lege lidt selv, for nu skal mor noget andet ..." og det er den protest du mærker. Det er samtidig sådan, at det også vil forstærke hendes klyngen, jo mere afvist hun føler sig, jo mere klyngende bliver hun :)

Så du er nødt til at forsøge at finde ud af, hvordan I kan lave ting sammen. De dage, hvor far er hjemme og en af jer kan tage jer af hende og den anden lave praktiske ting, går det naturligt fint. Men de dage, hvor du er alene, må du forsøge at medinddrage hende så meget som muligt i det du foretager dig - så det bliver til noget fælles og så hyggen fortsætter og ikke afsluttes ... :)

Det kan ...


Annonce

... være en god idé at forsøge at planlægge maden i løbet af ugen, så de dage, hvor I er alene om aftenen, spiser I f.eks. rester fra dagen i forvejen. Det kan også være at du kan have nogle retter i fryseren, som kan tages op og mere eller mindre passe sig selv. Du kunne f.eks. godt have lasagne i fryseren. Den passer sig selv i ovnene, du skal bare lave salatskålen og det kan din datter være med til og så er stressen omkring forberedelse til aftensmaden noget mindre :)

Og ja, så kan det også nogle gange være en god idé at give hende lov til at se fjernsyn, fordi det får hende til at koble fra. Hvis det ikke når aftensmaden skal laves, så kunne du prøve om det ville virke når I kom hjem fra institutionen. At hun lige fik lov til at sidde for sig selv i 20 minutter og kigge på teletubbies eller lignende for børn - og imens kunne du så nå at forberede noget af maden, så I efterfølgende ikke havde helt så meget stress. Igen - det er ikke noget I skal gøre hver dag, de er kun de dage, hvor du er alene og fornemmer at det kan give ro :)

Og så skal du også medtænke at hendes dårlige humør, klynk og morsyge - også kan skydes lavt blodsukker og at hun har brug for at få noget mere rigtig mad om eftermiddagen.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Serotonin er et af de stoffer som er med til at holde vores humør stabilt og det har faktisk også betydning for vores søvnkvalitet. Serontonin bliver produceret, når vi indtager tryptofanholdige fødevarer og dette sikres blandt andet når vi indtager bananer, brød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager er også vigtigt.

Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kunne få hende til at spise groft brød, f.eks. en grovbolle og lidt grøntsager, kød eller fisk om eftermiddagen - så dette ikke kun hører aftensmaden til. En havregrynsbolle med lidt kyllingepålæg på og lidt ærter, majs og gulerødder, rød peberfrugt eller lignende ved siden af kunne være en idé som eftermiddagsmad. Det kunne også være med til at gøre en forskel :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Høj stol til baby

Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.

Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.

De...

Læs mere i Babylex

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce