Svar: Vand om natten - 23 mdr.
Kære Sophia
Der er for mig at se ingen problemer i at jeres datter har en drypfri kop hos sig om natten og via den selv er i stand til at tage sig en tår vand, når hun vågner og har brug for det, for at sove videre. I kan jo nøjes med at komme 100ml i flasken, så hun ikke fylder sig med vand, men får en afpasset mængde, hun kan bruge.
Det der er problematisk er naturligvis, hvis det kræver jeres til stedeværelse at få det vand. Det skulle jo netop gerne være sådan, at hun selv kunne tage sin kop og drikke og komme videre i søvnen, uden at behøve jeres hjælp. Netop super godt at de drypfri kopper er opfundet, for de giver jo mulighed for det.
Så mit råd til jer er, at det som sådan er okay, hvis vandet hjælper jeres datter videre i søvnen, så længe I holder lidt justits med hvor meget hun drikker (hendes væskebehov skal jo naturligt dækkes om dagen og ikke om natten) og så vil jeg anbefale jer, at I arbejder på at hun selv tager sin kop og finder roen med den - uden at I behøver hjælpe. I skal arbejde på at gøre hende lidt mere selvhjulpen om natten.
Du skriver at det virker bedst når det er far - derfor tænker jeg at far måske skal være den der tager over i en periode. Jeg tænker også at det ...
... kan være fornuftigt at far og datter ikke sover i samme rum som hverken storebror eller mor, så I andre ikke forstyrres unødigt. Og så tænker jeg, at hun på sigt naturligvis skal kunne sove videre, uden at I behøver være der. Hvor hun sover i sin egen seng og I sover i jeres:)
I skal naturligvis sikre jer at hun så vidt muligt får mad og drikke nok i løbet af dagen og her skal hun drikke af en almindelig kop eller et glas. Det er slut med flasker. Den drypfri kop bruges heller ikke som en del af hendes putteritual, den gives kun som sikkerhed og mulighed for at få en tår vand hvis hun vågner og er tørstig om natten.
Hvis hun er afhængig af flasken, den drypfri kop for at falde i søvn, så har I ganske givet et problem, hvor I er nødt til at lære hende generelt at sove uden denne. Hvis hun er afhængig af den for at sove om aftenen, så er hun også afhængig af den om natten og så kan I ikke regne med at hun inden for nærmeste fremtid selv siger den fra. Så kræver det en aktiv indsats fra jeres side og en nødvendighed om at få noget andet og bedre sat i stedet. Det kunne f.eks. være en puttebamse at sove med og finde tryghed ved ... :)
Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Sutteflaske
For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.
Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.
Sutteflaske-sutterne findes...
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.