Annonce

Annonce

Svar: Familiemad til småbørn


22. juli 2010

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Prinsessemor V

Din datter må gerne få helt almindelige børnevenlige retter, som er almindelig mildt krydret. Hvis du laver pasta med kødsovs, hvor kødet småsimrer i tomatsovs krydret med løg, hvidløg, timian og oregano, så må hun gerne få lidt af dette. En lille smule salt skader heller ikke, men salter du meget, så bør I bruge bordsalt.

Almindelige tørrede krydderier er der ikke problemer med. Du kan altså fint bruge tørret timian, oregano, basilikum, mynte, salvie, safran, mild karry osv.

Salt, peber og chili, skal man ikke give for meget af. Og også friske krydderurter skal man være påpasselig med. På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse hvis maden gemmes eller ved genopvarmning og de kan medvirke til dannelse af nitrit.

'Grønt drys' på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog gerne anvendes i varme retter, hvis de koger grundigt med.

Spædbørn og småbørn må godt få 'grønt drys' på kold mad, men al restemad med grønt drys skal kasseres.

Stegeskorpe på en frikadelle - hvis den er lys brun og ikke hård så er det okay. Men hvis stegeskorpen er sort, så brug kun indmaden af frikadellen.

Grillede og røgede fødevarer kan have højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet mad, men det kan indgå som en del af en varieret kost.

Til børn er det en god idé at følge disse råd:

- Undgå røgeksponering af spiselige flader. Pak f.eks. gerne fisk eller grøntsager ind i folie, når det lægges på grillen. Griller I pølser, kød og lignende, så lad være med at grille det sort og giv ...


Annonce

... barnet de lyseste stykker.

- Vær opmærksom på at PAH-indholdet er lavest midt i kødet og stiger hen mod overflader eksponeret for røg. Giv derfor helst børn kød og fisk fra midtstykket.

- Hvis man griller fisk med skind, så skal man være opmærksom på at de højeste PAH værdier netop findes i skindet. Derfor er det en god idé at kassere skindet og ikke spise det.

En bolle med smør kan være alle former for boller, købte eller hjemmelavede. Det er generelt en god idé at spise brød med et højt fiberindhold og det kan f.eks. være grahamsboller eller havregrynsboller du giver til din datter. En opskrift på havregrynsboller finder du i babykøkkenet her på siden - de er super gode både til børn og voksne :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Smør, kærgården, plantemargarine osv. Du kan i princippet bruge det samme som du bruger til dig selv. Det behøver ikke være uden salt, det er så lidt der er i og så lidt man normalt bruger så det bør være uden større betydning. Det er jo ikke sådan at små børn under 1 år slet ikke må få salt, de bør bare ikke få større mængder af det. Og koger du f.eks. kartofler og salter kogevandet lidt, så kan I spise samme kartofler.Det samme gælder når du kommer lidt salt i frikadellefarsen. Det er kun hvis du salter meget, at du bør bruge bordsalt.

Når du giver din datter små hapsere ind i munden, så prøv at få dem lagt ind i mundvigen på hende og ikke direkte ind foran i munden. Hvis de lægges ind i mundvigene, vil hun bedre med det same kunne tygge sammen på dem og finde ud af teknikken. Kommer de ind midt i munden, så kræver det større teknik at få dem ført med tungen til siden og få dem tygget uden at fejlsynke.

Rigtig meget held og lykke fortsat, håber du her er hjulpet videre på vej med familiemaden :)

Rigtig god appetit og rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Derfor vælger flere Tiny Tumult – blødt tøj til sensitiv hud

Kender du følelsen, når selv det blødeste tøj ikke er blødt nok til dit barns sensitive hud? Hos Tiny Tumult skaber vi præcis dét, mange forældre leder efter: silkeblødt, ansvarligt produceret børnetøj, der giver dit barn komfort og bevægelsesfrihed – og dig som forælder ro i maven.

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. september 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Morgenmad 11 mdr. del 2

Hej Helen. Mange tak for svaret på mit spørgmål. Omkring morgenmad. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


29. august 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Morgenmad til 11 måneder gammel baby

Hej Min søn på snart 11 måneder har lige siden han begyndte at få mad, fået...

Læs hele brevet og Helens svar


5. august 2025 | Kost og ernæring | 4 år, 8 mdr.

Stadigvæk kræsen

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget hjælp ang. vores datter E på 4,5...

Læs hele brevet og Helens svar


22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex

Fordøjelse baby

Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer, der både får brystmælk...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce