Svar: Sutten - 18 mdr.
Kære Gitte
Nogle børn vælger at stoppe nærmest fra den ene dag til den anden, for andre børn er sutten så kær en ven, at det er meget svært at tage afsked og man må i stedet starte med at trappe stille og roligt ned.
Normalt stopper børn med at bruge sut omkring 3 års alderen og det er generelt en god idé at man holder sutten til kun at blive brugt når barnet skal sove. I løbet af dagen skal hun altså ikke løbe rundt med sutten i munden og faktisk må I gerne også nu - stille lidt krav omkring brug af sut. Den skal have en fast plads at ligge på, hvor den ligger og venter og kun gives, når hun har brug for den - trøst, lure, søvn.
Når og hvis hun f.eks. taler med sutten i munden, så er det en god idé at sige til hende at hun skal tage sutten ud, så I kan forstå hvad hun siger. Og bed hende gerne om sutten, så den kan lægges på plads - lad hende gerne selv gøre det, når hun har fået lidt trøst og kan klare sig uden :)
Når det er tid til at sige farvel til sutten, så er det normalt en god idé at finde et tidspunkt, hvor der ikke sker andre store ting i barnets liv. Det er ofte en god idé at man f.eks. ikke fjerner både ble og sut samtidig, ligesom det kan være en god idé ikke at fjerne sutten, når barnet starter institution, skal være storesøster eller lignende.
Det er ofte også en god idé at begynde at læse lidt bøger om det at sige farvel til sin sut. Det kan være lettere at læse om et barn i en bog og 'tale om den anden' end at skulle tale om sig selv og på den måde ...
... kan man stille og roligt godt få drejet samtalen ind på barnets sut og at behovet for den måske ikke er så stort mere :) Man kan både købe og også låne mange bøger omkring det emne, så en tur på biblioteket kan være en rigtig god idé :)
I Danmark kan man hænge sutterne på suttetræer rundt omkring. Nogle gange står de hos tandlægen, andre gange i bycentre, i skoven, ved kirken eller i legetøjs-forretninger, hvor man også kan få et diplom, når man afleverer sin sut.
Nogle familier har også et familiemedlem, som tager imod sutter fra alle børn, andre familier sender sutten til julemanden og atter andre bytter sutten ud med en gave, som barnet måske har ønsket sig længe. Der findes mange måder at gøre det på.
Det vigtigste er at det sker i barnets tempo og det vil ofte sige gradvist, så behovet for sutten bliver mindre og mindre og stille og roligt let erstattes af noget andet, som er ligeså dejligt :)
Hvis sutten bruges meget som trøst, så kan man stille og roligt f.eks. bruge en bamse som substitut. så hver gang hun er ked af det og får sutten, så får hun også sin bamse. Stille og roligt får hun så bamsen mere og mere og sutten mindre og mindre.
Lad bamsen være aktiv i at trøste, hvis hun f.eks. falder og slår sig, så sig til hende: "Skal bamse også være med til at puste ..?"
På den måde kan sutten på en stille og rolig måde erstattes af noget andet, der som sagt på sigt er ligeså dejligt for hende :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
Viden om børn:
Fødder
På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.
Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...
Madpakke og børn
Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.
Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)
Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.