Annonce

Annonce

Svar: Renlighed - om natten


20. maj 2010

Kategori:
Alder:
3 år, 10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Linda

Det er helt normalt at børn bliver renlige om dagen, før de bliver det om natten og det er helt normalt at børn bruger ble om natten, når de er 3-4-5 år gamle, også selvom de om dagen styrer deres renlighed uden større problemer :) Faktisk har mere end 30 % brug for ble om natten i 5 års alderen, så ro på:)

Der kan være mange årsager til at børn tisser i sengen om natten. Faktisk ved man at der er en arvelig faktor, så det at du fortæller at I generelt render meget på toilettet om natten, kan Julie sagtens have arvet. Man ved også at hvis forældrene eller forældrenes søskende havde problemer med at tisse i sengen om natten som bør, så kan det gå i arv til den nye generation.

Det er også sådan at nogle børn har svært ved at producere det hormon som skal styre vandladningen om natten. ADH - hedder det - det antidiuretiske hormon - som skal få nyrerne til at sætte farten ned og ikke producere så meget urin om natten.

Og så er der også børn, hvis blærekapacitet ikke er særlig stor og deres blære kan derfor ikke rumme den urin de producerer, så løber det over og de tisser i ...


Annonce

... sengen.

Nogle børn sover også meget tungt og registrere derfor ikke, når de har tissetrang, de når derfor ikke at vågne, men sover og vågner først, når hele sengen sejler.

Som udgangspunkt er det en rigtig god idé at din datter beholder sin ble på om natten, det er langt bedre for hende at vågne op og få den succesoplevelse det vil være at vågne med en tør ble, end at få det nederlag, det er at vågne i en våd seng. Så hellere ble på end ingen ble.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Og så skal du tale med hende om at det ikke er hendes skyld, det er hendes drilleblære det er galt med. Den er ikke helt parat endnu, den skal først lige lære det og det tager måske lidt tid og det er okay.

Og så vil det faktisk også være en idé at du følger hende på toilettet sen aften inden du selv går i seng, fordi hun så mere eller mindre i søvne, kan gå ud på toilettet, få tømt sin blære og derefter sove videre. Det giver en større sandsynlighed for at hun kan holde sig tør indtil næste morgen. Du skal naturligvis kun gøre dette, hvis hun virker til at ville det og kan samarbejde omkring det :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.

Hurtig pottetræning

Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce