Svar: Flere opvågninger om natten
Kære Pernille
Der er ingen tvivl om at din dreng er meget søgende mod brystet og nyder amningen - det lyder faktisk som om at han helst bare ville ammes, hvis han ellers kunne få lov til det ...
Det er altid lettest at stoppe amning, når både mor og barn er enige om det og det lyder ikke til at være tilfældet hos jer. Ofte vil det være en god idé at trappe ned stille og roligt, så amningen udfases mere og mere og noget andet sættes i stedet. Det kan også være godt i forhold til at du ikke skal få problemer med brystbetændelse eller lignende, fordi du danner mælk, som ikke bliver tømt ud .. Men nogle gange kan man være nødt til at stoppe mere eller mindre fra den ene dag til den anden, fordi amningen simpelthen kommer til at påvirke søvnen for meget - som du skriver, så er der jo ikke samme uro, hvis far tager over, det er især når mor er i nærheden at han hiver i blusen og vil have mælk ...
Du skal naturligvis overveje om han kan have ondt i sine ører? Har han været forkølet, hostet eller andet så synes jeg måske du skulle overveje at få en ørelæge til at tjekke ham. Hvis han har ondt i ørerne, så er det naturligt at han søger brystet fordi det at sutte letter trykket og derefter kan han så sove igen ... Selvom han sover første del af natten godt, så kan der faktisk godt være øreproblemer ... :)
Derudover tænker jeg at du er nødt til at se på hans indtag af mad og mælk i løbet af dagen. Det er en ond cirkel at begynde at amme mere og mere, for det fjerner appetitten og nedsætter indtaget af rigtig mad og jo mindre rigtig mad han spiser, jo mere vil han naturligt søge brystet ...
En plan for dagen ser således ud:
Morgen: ...
... Havregrød, letmælk af kop
Formiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær, vand af kop.
Formiddagslur
Frokost: Rugbrød med forskelligt pålæg, der serveres fisk næsten hver dag til frokost og også kød, der serveres forskellige grøntsager - kogte ærter, majs, gulerod, kartoffel og også rå grøntsager som peberfrugt, agurk og tomat. Vand af kop.
Sover middagslur
Eftermiddag: En portion tykmælk med rugbrødsdrys, mysli eller andet, ½ bolle med smør og ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Aften: Familiemad, risretter, pastaretter, kød og fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Der gives mad i stykker og også stadig lidt moset mad - letmælk af kop.
Suppleres evt. med en godnatgrød så I er sikre på at han ikke er sulten, når han går i seng.
Ammes og puttes til natten
Som du kan se bør han faktisk få rigtig mange måltider hele dagen igennem og bør nu kun ammes en gang dagligt. Mit umiddelbare råd til dig er derfor at du i første omgang netop derfor forsøger at få skruet amningerne betydeligt ned og få givet mere rigtig mad i stedet. Jo mindre afhængig han er af brystet, jo mere rigtig mad han har fået, jo mere må vi gå ud fra at han sover igennem om natten :)
Derudover tænker jeg at aktivitetsniveauet om dagen også spiller ind. Du fortæller jo at han på jeres ferie sov super godt og jeg tænker at der netop fordi I har været ude at rejse, er sket en masse nyt, han har brugt sig selv meget mere motorisk og mentalt end I plejer og har derfor været 'kørt mere træt' om aftenen. Prøv derfor om I kan aktivere ham mere derhjemme, når I er hjemme sammen :)
Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med ham!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
CE-mærket
Se efter CE-mærket når du køber legetøj
Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.
Du skal også være opmærksom på...
Navle
Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.
Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.