Annonce

Annonce

Svar: Afbrudt nattesøvn - 3 mdr.


27. marts 2010

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Det er rigtig godt at du er opmærksom på at din dreng skal have mælk nok, netop med den alder han lige nu har og den udvikling han går igennem kan man risikere at barnet begynder at slatspise og slatsove lidt hele dagen igennem. Det er derfor vigtigt at du er opmærksom på hans indtag af mælk hele dagen igennem og ikke kun om aftenen :)

Men derudover er det også vigtigt at du nu forsøger at adskille bryst og søvn. Det vil sige at din dreng fortsat skal ammes inden han skal sove, men det er vigtigt at du nu er opmærksom på at han ikke hver gang falde i søvn med brystet i munden. Det er vigtigt at du prøver at flytte ham til lift eller seng, på et tidspunkt, hvor han lige registrere hvor han ligger og derfor også vil kunne sove videre.

Du skal bruge et fast ritual, når du putter ham. Det vil sige at du starter med at skifte ham og evt. svøber ham i et klæde eller i dynen, så ammer du ham og så putter du ham ned i liften eller hvor han nu skal sove med samme beroligende ord, en klud ved ansigtet, kærtegn og stille vuggen. Han skal altså stille og roligt lære at sove uden at være i din favn, uden at have brystet i munden og her vil det ofte hjælpe at han er svøbt. Det vil gøre at han føler sig omsluttet, men det vil være af et klæde og ikke af dine arme og derfor vil han heller ikke føle skiftet fra favn og ned i seng så stort, som han sandsynligvis føler det nu.

Lige nu har jeg nemlig fornemmelsen af at han ofte falde i søvn i din favn og med dit bryst og når han så sover og vågner lidt op i sin søvn og mærker at han ligger et andet sted, så ...


Annonce

... bliver han forskrækket og urolig og derfor søger han din favn og dit bryst fordi det er det han savner - når du giver ham det, så sover han trygt og roligt videre.

Derfor er det vigtigt at du flytter ham fra din favn og ned hvor han skal sove lige der, hvor han registrer, hvor han bliver lagt. Se og lyt til hans vejrtrækning, hans øjne. Prøv at lægge ham fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at han er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte ham fra din favn ned i egen seng. Han er stadig svøbt og han har evt. en klud ved sit ansigt, hvis det giver ham tryghed. Stå lidt ved ham, hold dine hænder roligt på ham, så han fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hans krop, så der er lidt tyngde, vug ham blidt imens han ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser - hvis han ligger i liften så sving liften stille og roligt frem og tilbage.

Lad ham sove afsides og ikke hvor der er for meget larm af fjernsyn, radio eller andet. Gerne i et lidt køligt rum - det er især vigtigt når han er svøbt, at I er opmærksomme på at han ikke bliver for varm. Af risikoen for vuggedød, er det derfor meget vigtigt at I løsner på klædet, så han kan komme af med varmen, når han sover godt og sørger for at han står køligt, når han sover :o)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Han må også gerne sove ude i løbet af dagen, put ham i barnevognen og tril ham lidt, så han lulles lidt til ro, godt pakket ned i sin dyne.

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke :)

Rigtig god påske!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilstoppet tårekanal

Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.

Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.

Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...

Læs mere i Babylex

Sele til barnevogn

Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.

Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.

Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce