Annonce

Annonce

Svar: Aftenrutine og sovevaner


11. januar 2010

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anja

Der er for mig at se intet i vejen for at du ammer din datter, lader hende falde fuldstændig til ro og derefter putter hende, hvor hun lige registrerer at hun lægges i sin seng, triller om på siden og falder i søvn. Faktisk synes jeg det er en rigtig god måde at putte hende på og jeg er ikke tilhænger af at børn skal græde sig i søvn.

Så vil du ikke godt lade være med at slå dig selv oven i hovedet og tro at du gør noget forkert, men i stedet lytte til dit hjerte og gøre det, du føler virker og som virker rigtigt!

For at din datter kan falde i søvn med andet end brystet og dermed puttes af far, så kan det være ganske udmærket at putte hende med en flaske om aftenen. Da I allerede har introduceret flasken, så synes jeg det er en rigtig god idé. Det vil netop kunne få far mere på banen.

Derudover kan du godt give hende en putteklud der dufter af dig, en klud som du har sovet med et par nætter og som du konsekvent bruger hver gang du ammer hende. Kluden ligger ved hende og brystet, når hun spiser og den følger med hende fra din favn ned i egen seng. På sigt er kluden altså en del af hendes putteritual og det at skulle overgive sig til søvnen og kluden er på samme måde som flasken, noget hun kan have med sig uanset hvem der putter. Samtidig er kluden god fordi den gør hende uafhængig af at skulle have mælk for at falde i søvn.

Det vil være en rigtig god idé at du forsøger at arbejde på to lure dagligt + en powernap. Da hun ofte sover en meget lang middagslur så kan du overveje om hun evt. skal vækkes her, så den sidste powernap ikke kommer til at ligge ...


Annonce

... så sent. Alternativt kan middagsluren ligge lidt senere end nu og varer den længde den plejer og så kan hun måske begynde at kunne nøjes med kun to lure dagligt. Mange børn er 6 måneder før de kan springe deres powernap over, men måske din datter godt kan det nu.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre i mors seng

Formiddag 9.30-10: Ammes og puttes til formiddagslur, sover ca 45-60 minutter som nu. Puttes altså en lille smule senere end du gør normalt.

Frokost 12: Grød med frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 13.30 og sover 2-3 timer som nu.

Eftermiddag 16-17: Ammes


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og powernappen begynder måske at kunne blive sprunget over fordi hun sover lidt senere hele dagen igennem. Hvis middagsluren er meget kort en dag, så vil hun naturligt nok have brug for en powernap sidst på eftermiddagen og det er okay, så går hun bare senere i seng den dag.

Powernappen her springes altså ofte over

Aften 18: Grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes herefter til natten 19-19.30, puttes i sin egen seng

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske og sover videre i egen seng

Nat 03: Evt. amning. De fleste børn er 6 måneder inden de kan undvære mælk midt nat. Hvis hun får flaske omkring midnat vil hun måske kunne sove længere uden at skulle have mælk igen, da mme mætter mere end modermælk.

Jeg håber at mine tanker og min plan for dagen giver dig et realistisk billede af hvad du kan forvente af din lille datter med den alder hun har :)

Fortsat held og lykke med hende, håber ovenstående giver lidt ro :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex

Høj stol til baby

Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.

Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.

De...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!

Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)

Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.


Annonce