Annonce

Annonce

Svar: Normal udvikling?


19. november 2009

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære bekymrede mor

Tusind tak for dit brev og din meget flotte beskrivelse af din lille dreng. Jeg kan godt høre at du har gjort dig rigtig mange overvejelser omkring ham og om hvorvidt det du oplever er normalt eller noget man bør undersøge nærmere ...

Det er altid rigtig svært at vurdere en bekymring som du beskriver, når det er via en brevkasse eller for den sags skyld hvis man som sundhedsplejerske kun ser barnet 1 times tid, når man er på besøg ... Hvis man skal vurdere sådan noget som 'tidlige tegn på autisme' som du selv er inde på, så er man nødt til at se barnet, se hvordan det fungerer i dagligdagen for at se om barnet virker til at være alderssvarende og til at udvikle sig i sund og normal retning.

Det vil derfor være helt relevant at du i første omgang taler med vuggestuen om dine tanker og din bekymring. Prøv at tale med dem om hvordan de oplever ham, når han er ked af det, om de oplever at han har svært ved at putte sig ind til dem og finde ro ved fysisk kontakt og nærhed - for det er her at bekymringen er størst ...

Det kan sagtens være helt okay og normalt at din dreng skubber dig væk - det kan være et led i hans "kan selv, vil selv - udvikling" og behøver ikke være bekymrende. Men det kan også være, at han har det rigtig svært med tæt fysisk kontakt og da du har nævnt det før og har haft den bekymring rigtig meget, så synes jeg faktisk at bekymringen skal komme ham til gode.

Der er ikke noget i det du skriver, hvor man ikke ville kunne sige "det er normalt". Ser man på tingene enkeltvis, altså måden han opfører sig på, så vil mange forældre nikke genkendende til det du beskriver og vil se det som udtryk for 'helt normal alderssvarende opførsel' - men det er det samlede indtryk, at der er flere ting som bekymrer dig og hvor man kan sige at jo flere ting der er, jo mere bør man måske undersøge om der er noget, som I evt. skal have hjælp til.

Jeg synes som sagt at det er vigtigt at lytte til din bekymring og jeg synes din dreng skal undersøges. Det er sådan at der i Risskov, Glostrup og Bispebjerg findes afdelinger hvor man undersøger børn med 'tidlige tegn til autisme'. Og jeg synes du skal tale med din læge om at blive henvist dertil. Som regel vil en indlæggelse der være en dagindlæggelse, hvor man som familie er der måske 4-5 timer dagligt i 4 dage om ugen. Man møder ind, det minder om en vuggestue/børnehave og man leger og er sammen med de andre børn, forældre og de ansatte voksne, som ofte er ...


Annonce

... sygeplejersker, sundhedsplejersker, psykologer og psykiatere.

Det handler meget om at observere hvordan barnet leger, er sammen med andre børn, er sammen med mor eller far, er sammen med personalet og man forsøger via observation at finde ud af hvad barnets vanskeligheder er, ligesom man også naturligt ser på barnet styrker. Man bruger ofte videofilmning fordi det er en god idé at kunne se en situation igennem efterfølgende og diskutere hvad man ser, hvad der sker - personalet gør dette ud fra deres faglige viden og I forældre bliver naturligt også inddraget og bliver i filmet sammen så ser man helt konkret på hvad I gør, hvad jeres dreng gør og hvordan I hver især reagerer.

Man laver naturligt også en pædagogisk tilrettelæggelse af en dag, hvordan I kan støtte og hjælpe jeres dreng osv. - hvis det viser sig at han har et særligt behov for dette og man laver en decideret børnepsykologisk undersøgelse af ham for at klarlægge hvor han er alderssvarende og hvor han måske er længere fremme og hvor han måske har brug for ekstra støtte.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Der vil naturligt være samtaler med en børnepsykolog, ofte også med en børnepsykiater som har ekstra stor viden i at se og vurdere børn og som naturligt har brug for at høre jeres historie, lære jer alle at kende for at kunne hjælpe så godt som muligt. Netop alt det du har fortalt mig om hvordan du har oplevet din dreng fra fødslen til nu, er super vigtigt i forhold til at kunne vurdere ham og fortælle dig om der er grund til bekymring.

Så min umiddelbare tanke er altså at din bekymring bør tages alvorligt, der er en grund til at du har de tanker du har og det er vigtigt at diskutere det med nogen, som kan se din dreng. Det kan i første omgang være pædagogerne i vuggestuen og det skal ikke bare foregå tilfældigt over en aflevering en dag, du skal bede om en samtale hvor både stuepædagogen og lederen deltager. Du skal her være opmærksom på at der også vil være tilknyttet en børnepsykolog til vuggestuen, som du naturligvis også kan kontakte - pædagogerne kan give dig navnet på vedkommende. Børnepsykologen vil også kunne henvise jer videre.

Og så kan du naturligvis kontakte jeres læge, vis evt. brevet du har sendt til mig, så lægen kan danne sig et overblik over din bekymring - det kan være lettere end at skulle forklare det hele igen og igen .. og tal så med lægen om hvorvidt det skønnes relevant at få en henvisning til en specielafdeling.

Håber du kan bruge ovenstående videre, rigtig meget held og lykke :) Stort knus herfra.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselshotel

Barselshoteller findes både på sygehuse og i privat regi.

Kravene til at komme på et offentligt barselsehotel er forskellige. Nogle steder barselshotellet for flergangsfødende, der har haft en ukompliceret graviditet og fødsel, andre steder er det til førstegangs forældre, der har brug for lidt ekstra tid, inden turen går hjem. På barselshotellet vil både mor og far typisk kunne være til stede hele døgnet og personalet kan tilkaldes, ved behov for hjælp.

På et...

Læs mere i Babylex

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for dit svar. Det var lige hvad jeg havde brug for!

Tak fra Emmas (18 måneder) mor


Annonce