Annonce

Annonce

Brev:

Mælk, mad og urolige nætter


27. september 2009

Alder:
6 mdr.

Mælk, mad og urolige nætter

Kære Helen

Jeg har samlet et par spørgsmål til dig omkring mad, mælk og søvn til min søn. Han bliver 6 måneder i næste uge og vi er rigtig godt i gang med skemaden. Han elsker sine grøntsagsmos (får variation af kartoffel/gulerodmos med enten blomkål, broccoli, bønner, squash i).

Jeg ammer ham kun en gang om natten om dagen får han flaske med Nan1. Grøden glider også fint ned men det er grøntsagerne der er favorit – frugtmos vil han kun spise hvis det blandes i grøden, tilbydes han frugtmos alene glider det langsomt ud af munden igen.

1)
Mit første spørgsmål drejer sig omkring mængden af mælk. Jeg er meget i tvivl om han får nok og hvor meget han har brug for i løbet af et døgn? Det går ikke særlig godt med at drikke vand af kop. Teknikken er ok men når han opdager det er vand så glider det misfornøjet ud af mundvigene igen. Flasken tager han dog meget gerne. Han spiser først sin mad og så tilbyder jeg ham en flaske. Skal jeg tage denne flaske fra ham og kun tilbyde ham vand selv om det ryger ud igen og får han så nok væske i løbet af en dag?

Vores dag ser ca ud som nedenstående (jeg har sat ca tider på og de svinger utrolig meget fra dag til dag afhængig af hans lures varighed)

Tidlig morgen ca kl 5.30-7 får flaske og drikker ca 150 ml.
Nogle gange sover vi lidt videre hvis han flyttes over i vores seng og vi sover sammen andre gange bliver vi nødt til at stå op og begynde dagen selv om det er ret tidligt.

Morgen ca kl 9-10 (tidspunktet afhænger af om vi sov lidt længere eller stod op ved sidste flaske). Får grød (ris,majs el hirse med frugtmos af enten æble eller pære) tilbydes efterfølges flaske drikker ca 50-80 ml

Ca kl 10.30: puttes til lur og sover alt mellem 45 min -1 ½ time (puttes selvfølgelig tidligere hvis vi er stået op kl 5.30 og resten af dagen rykkes tilsvarende)

Ca kl 13 Får frokost af grøntsagsmos og får efterfølgende flaske – drikker ca 70-80 ml

Ca kl 15 Puttes til lur sover igen alt mellem 45 min til 1 ½ time

Ca kl 17 Tilbydes flaske – drikker ca 180 ml

Ca kl 18 Powernapper ca 30-45 min

Ca kl 19.30 Får aftensmad grøntsagsmos og får efterfølgende flaske – ca 100 ml
Ca kl 20 – Puttes til natten

Får igen flaske alt mellem kl 24 og kl 2 – drikker 180 ml

Ammes ca kl 4 – vil nogle gange også have flaske efter amning (tænker jeg efterhånden ikke har meget mælk tilbage da han nemt kan drikke 140 ml efter amning).

Hvor meget mælk skal han ...


Annonce

... have i hans alder og får han nok mælk hvis han kun tilbydes vand til måltiderne selv om det ryger ud igen. Han virker meget utilfreds hvis jeg ikke kommer med flasken så derfor har jeg ikke været så ihærdig med at få ham til kun at drikke vand og samtidig er jeg lidt nervøs for om han får nok mælk når han får 3 måltider?
Han får Nan1 – skal vi skifte til Nan2 eller bare forsætte med 1’eren?

2)
Mit næste spørgsmål er angående maden. Jeg er lidt i tvivl om hvordan jeg får taget hul på næste fase når han nu næsten er 6 måneder. Hvor meget af vores mad må han få som smagsprøver på sine grøntsager. Jeg forestiller mig at vi starter op og begynder med lidt kogt kød og fisk som tilsættes mosen og efterfølgende kan han få lidt mere af vores mad.

Men jeg er i tvivl om især hvad han kan tåle mht kryderier etc hvis vi har lavet kødsauce der er krydret med oregano, basilikum etc – kan han så stille og roligt få dette eller er det for ”stærkt” for hans mave. Jeg kan se at du anbefaler andre at give ristede rugbrødshapser – er det så han selv kan sidde med dem i hånden og øve sig i at gnave og skal de ristes for at give lidt mere ”bid”?

3)
Mit sidste spørgsmål er omkring hans søvn. Indtil for ca to uges tid siden sov han så fint om natten og sprang ofte sin flaske over ca kl 23 og bad ikke om mad før kl 4. Men nu er vi begyndt på et værre natteroderi efter første flaske. Han ligger og rumsterer rundt fra side til side og kan ikke rigtig finde ro igen. Nogle gange ser han ud til at sove selv om han ligger og vender og drejer sig i en uendelighed men andre gange vågner han ofte og skal have sin sut, skal op og gynges i armene før han kan sove igen. Dynen sparkes af og ben og arme går også op og ned.

Jeg har læst i ”vidunderlige uger” at der er et spring her ved 6 måneders alderen og det passer jo meget godt med hans pludselig ændrede søvnvaner. Der står i bogen at springet kan vare op mod 5 uger….og pyhh det er lang tid med så hektiske nætter. Er der noget jeg kan gøre for at hjælpe ham igennem dette spring (hvis det er derfor) så vi får lidt roligere nætter, og så jeg får lidt bedre søvn også?

Jeg kan se min mail blev meget rodet men jeg håber du kan finde hoved og hale i den for det var lidt svært at skrive vores dag ned da den skifter meget.

Kærlig hilsen
Rikke

Ps tak for dit svar sidst angående skorperne bag ørene – det tog kun ganske få dage så var de væk og er ikke kommet igen :-)

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Vågenperiode om natten

Kære sundhedsplejerske, Vores lille Luca på 6 måneder (på mandag) har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Urolig i aften- og nattetimer

Kære Helen, Først vil vi – som et par forholdsvis nyudklækkede...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex

Prævention - efter fødsel

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce