Annonce

Annonce

Svar: Farvel til ble fordi man skal i børnehave


24. september 2009

Kategori:
Alder:
2 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Camilles mor

Det er en forudsætning at jeres datter er i stand til at holde sig tør i mindst 3 timer. Hvis hun ikke er det, så er hun fysiologisk ikke parat til at slippe bleen - uanset om de så vil det i børnehaven eller ej og det kan ikke være første gang at de oplever at et barn på 3 fortsat bruger ble. Jeg må indrømme at jeg har meget svært ved at forholde mig til et krav om at "børn skal være renlige når de starter her..", hvis man ved bare en lille smule om hvordan det foregår.

Det er altid bedst at starte renlighed, når barnet selv viser sig parat og viser interesse for det - så er et samarbejde muligt. Ellers sker der det, som I beskriver, at barnet nægter, siger "jeg vil ikke!" og det er jo ikke befordrende, det kan snarere trække tiden ud, simpelthen fordi hun føler sig presset :(

Det at blive renlig består af 3 faser. Først kommer barnet og fortæller at det har lavet i bleen og gerne vil have en ren ble på, dernæst kommer barnet og fortæller "Nu tisser jeg" og tilsidst når barnet at sige til lige inden. Jeg kan ikke ud af dit brev se om din datter selv har været igang med renlighed, eller om ønsket om at hun skulle være blefri er blevet iværksat af jer (vuggestuen/børnehaven).

Som udgangspunkt anbefaler jeg at man beholder bleen på og det skal hun også have når hun starter i ...


Annonce

... børnehave. Så kan man opfordre hende til at gå på toilettet og når hun ser de andre børn gør det, så vil hun måske naturligt også selv prøve. Det kan være hun finder det hyggeligt at sidde og tisse sammen med de andre børn - men det skal være på hendes præmisser og bleen skal på som en sikkerhed og netop give hende selvværd. Det er skønt, hvis det lykkes med en tør ble - det er et nederlag at have våde bukser.

Jeg synes ikke I skal bekymre jer så meget omkring det, men vælge at bruge bleen som noget fuldstændig naturligt og så må I tage snakken med børnehaven, når den tid kommer. Hvad har de tænkt sig - at hun bare skal have bleen af og løbe rundt med våde bukser og så nu hvor kulden sætter ind (især sikkert hvor I bor ...) - det er da ikke sundt, rart eller andet ..?


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Netop når hun skal starte i børnehave og oplever en masse nye udfordringer der, så synes jeg det er synd at hun ovenikøbet skal kæmpe med renlighed. Lad hende dog blive kørt ind stille og roligt, lære at de andre børn og få den tid det tager og så kan I træne renlighed når hun selv viser sig parat. Det er som sagt en proces man modnes til. Det handler om at hendes hormoner, blære osv. skal være modent til det - det er ikke bare et spørgsmål om at ville, hun skal rent fysiologisk være parat.

Håber du kan bruge disse tanker videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

4. juli 2025 | Renlighed | 2 år, 5 mdr.

Hurtig pottetræning

Kære Helen Min datter er 2 år og 5 måneder, og det er nu på tide hun smider...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Medicin til børn

Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.

Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...

Læs mere i Babylex

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce