Annonce

Annonce

Svar: Mit barn er begyndt at stamme


25. maj 2004

Kategori:
Alder:
2 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære N. Jensen

Det er helt fint at du henvender dig til mig:o)

Mange børn begynder at stamme på et tidspunkt. Det kan være hvis de f.eks. er ivrige efter at fortælle noget. Stammen kan komme og gå i perioder.

Man ved ikke hvorfor nogle børn stammer men mener, at der kan være såvel medfødte, som psykologiske og sociale faktorer.

De fleste børn holder op med at stamme i løbet af kortere eller længere tid; men der er nogle, der bliver ved med at stamme. Når det er helt små børn så er det altid vanskeligt at sige noget om, hvorvidt stammen vil holde op eller blive ved.

Der er nogle ting der er vigtige når I taler med jeres datter. For det første er det meget vigtigt at I giver jer tid til at høre på, hvad hun vil fortælle og ikke går ind og retter hende eller siger ordene for hende. Lad også være med at sige 'tag det roligt' eller 'prøv igen'.

Sørg for at have øjenkontakt med hende. Hvis I bliver berørte over at hun stammer og måske synes at det er lidt 'pinligt', så ser I væk og det har hun ikke behov for. Hun skal vide at I lytter og ...


Annonce

... derfor skal I være bevidste om at se hende i øjnene og vise interesse, når hun taler.

Prøv at lade være med at stille for mange spørgsmål. Det er sværere at tale, når man skal tænke over et svar, istedet for selv at fortælle noget af glæde eller begejstring. Så i stedet for at spørge hvordan det er gået i børnehaven i dag, så prøv at fortælle, hvilken dag I har haft og se om hun af sig selv begynder at fortælle noget, som har været sjovt for hende.

Da jeres datter jo selv er meget bevidst om at hun stammer og tilsyneladende føler sig generet af dette, så bekræft hende i at det er svært. På den måde viser I hende at det er okay, at det hun gør ikke er forkert, at I lytter og har tid og gerne vil hjælpe.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Tilsidst vil jeg lige sige at jeg synes du skal ringe til kommunens talepædagog. De fleste kommuner har det der hedder pædagogisk psykologisk rådgivning, hvor der blandt andet sidder talepædagoger der kan rådgive jer langt bedre end jeg. Ring derfor til rådhuset og bed om at blive stillet om til en talepædagog.

Fortsat held og lykke med det hele.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce